У росіян є шанс на "Росію без Путіна", але він невеликий / колаж УНІАН, фото REUTERS

Цими вихідними Росія проводить "вибори президента", які, безсумнівно, закінчаться "перемогою" кремлівського диктатора. Видання Politico склало 5 сценаріїв того, що принесе Росії нова каденція Володимира Путіна.

Сценарії охоплюють період до 2030 року - коли мають відбутися наступні вибори президента в Росії. Ось ці п'ять сценаріїв:

  1. Розквіт демократії. Невдоволення владою на тлі війни та погіршення економічної ситуації може спровокувати зміну влади за зразком антикомуністичних "оксамитових революцій" у Східній Європі 1989 року. Імовірність цього - близько 5-10%.
  2. Розпад Росії. Початок такий самий, як у першому сценарії, але замість переходу до демократії починаються конфлікти на етнонаціональному ґрунті. Країну охоплює хаос і хвиля насильства за прикладом Громадянської війни 1917-21 рр. або локальних воєн під час розпаду СРСР. Імовірність сценарію - 10-15%.
  3. Переворот націоналістів. Праворадикальні сили, ретельно вирощені Путіним, але розчаровані провалом в Україні, можуть зробити те, що не вдалося зробити Євгену Пригожину в червні 2023 року та заколотникам ГКЧП у серпні 1991 року. Замість масового народного повстання відносно невелика група змовників може влаштувати державний переворот і взяти владу у свої руки майже без бою. Імовірність сценарію - 15-20%.
  4. Технократичне перезавантаження. Найближче оточення може влаштувати "м'яке" відсторонення Путіна за прикладом зняття Микити Хрущова в СРСР. Правлячий режим у своїй суті може залишитися тим самим, що і зараз, але з нього приберуть самого Путіна, замінивши іншою фігурою. Такий режим технократів, ймовірно, піде на поступки Заходу, поклавши всю провину за війну безпосередньо на Путіна. Імовірність сценарію - 20-25%.
  5. Вічний Путін. Крім можливих проблем зі здоров'ям, які можуть спровокувати раптову смерть, правлінню Путіна сьогодні мало що загрожує реально. Знищивши демократичну опозицію і потенційних бунтівників "праворуч", 71-річний Путін має досить високі шанси дожити до 2030 року. Імовірність цього сценарію - 45-50%.

У Росії чергові "вибори Путіна"

Як писав УНІАН, з 15 до 17 березня в Росії відбуваються президентські вибори, в яких не бере участі жоден опозиційний кандидат. Натомість на новий строк, уже п'ятий за рахунком, балотується Володимир Путін.

Відео дня

Оскільки жодного реального вибору на цих "виборах" немає, деякі росіяни висловлюють своє ставлення до того, що відбувається, у вкрай активний спосіб. По всій території РФ зафіксовано випадки псування бюлетенів і підпалів виборчих дільниць.

Вас також можуть зацікавити новини: