Росіянин створив жартівливий додаток для доносів, але щось пішло не так / фото ua.depositphotos.com

Російський айтішник, який виїхав до Європи, створив пародійний додаток "Мій донос" для охочих "настучати" один на одного. Росіяни ж стали користуватися ним цілком серйозно, "відправляючи на ешафот" своїх сусідів і знайомих. 

Про це розповідає російське видання "Полігон медіа". З моменту його появи пів року тому додаток завантажило 10 тисяч разів і з усією серйозністю скористалося понад п'ять тисяч осіб, щоб залишити донос. 

Близько половини доносів було написано на сусідів і знайомих, ба більше, кожен четвертий донос "був написаний з докладним описом проступків" і "містив особисті дані". Також згадується випадок, коли 6 доносів написала одна дівчина – і всі на колишнього бойфренда.

Відео дня

Аналіз даних показав, що доноси пишуть не тільки на тих, хто виступає проти "сво", а й на тих, хто підтримує, але критикує свого президента. Ось кілька яскравих цитат:

  • "Прошу відправити Олексія на службу в СВО. Були спроби надіслати дві повістки і він їх ігнорував. Рекомендую надіслати йому електронну повістку через держпослуги. Ця людина має бойовий досвід в Чечні".
  •  "Такий молодий, а вже проти політики Путіна, закликає всіх росіян скласти зброю в Україні і йти в полон! куди ви дивитесь?"
  • "Кричав своєму синові, що Путін нас в Гаагу затягне".

Більшість доносів, які містили детальну інформацію та особисті дані людини, як зазначається, могли б стати приводом для порушення справ за статтями про фейки та дискредитацію армії. 

За словами розробника програми, він запустив її в якості експерименту, щоб "уберегти частину росіян від кримінальних справ". Направляти доноси в держоргани чоловік не збирається.

У Росії почастішала практика "здай сусіда"

Останнім часом в РФ різко збільшилася кількість справ, пов'язаних з "дискредитацією" окупаційної армії. Скарги пишуть в поліцію і ФСБ, причому як незнайомці, так і сусіди.

За словами журналістів, в картотеці є півтора десятка постанов про штрафи через висловлювання про війну в Україні, прослуховування українських пісень в магазинах, лазнях, на пошті або дискотеках. У судах по всій Росії опинилися адміністративні справи про "дискредитацію" армії, які відкриті на підставі доносів.

Вас також можуть зацікавити новини: