NASA повертається до розробки надзвукови літаків / REUTERS

Американське космічне агентство NASA у партнерстві з компанією Lockheed Martin буде займатись розробкою експериментального пілотованого літака, здатного подолати швидкість звуку, залишаючись відносно тихим.

Як повідомляє ABCNews, літак, відомий як Low-Boom Flight Demonstrator, може нарешті відкрити шлях до комерційних надзвукових польотів над поверхнею Землі.

Читайте такожАмериканський астронавт Брезник у Житомирі розповість містянам про космос

Відео дня

Наразі такі польоти заборонені Федеральним управлінням цивільної авіації США через гучну звукову хвилю, яку видають під час польоту надзвукові літаки (на кшталт «Конкорда», який було знято з експлуатації у 2003 році).

«Це надзвичайно хвилююче повернутись до розробки X-plane у таких масштабах", – заявив посадовець NASA Джайвон Шін, посилаючись на серію надзвукових дослідницьких літаків, які вироблялись Bell Aircraft, починаючи з середини 1940-х років.

Зазначається, що дизайн, розроблений ще у 60-х роках минулого століття, дозволить Low-Boom Flight Demonstrator подолати звуковий бар’єр, створюючи «м`які удари», замість гучних.

Вартість контракту на розробку такого літака сягає майже чверті мільярдів доларів. Передбачається, що літак має бути здатним досягти швидкості у 940 миль за годину.

Раніше Virgin Galactic, приватна космічна компанія мільярдера Річарда Бренсона, продала близько 900 квитків на туристичні польоти у космос.