REUTERS

Багаторазовий космічний корабель Orion 5 грудня 2014 року приводнився в Тихому океані. Про це в Twitter повідомляє NASA, передає Lenta.ru.

Приблизно через годину після приводнення фахівці NASA та американські військові приступлять до транспортування капсули Orion на десантний корабель ВМС США. Згідно з планами агентства, до Космічного центру Кеннеді на мисі Канаверал апарат має прибути до 25 грудня 2014 року.

Загальний час подорожі Orion склав приблизно 4,5 години. У цей період корабель зробив один оборот навколо Землі на низькій орбіті і ще один - на високій, піднявшись приблизно в 15 разів вище орбіти Міжнародної космічної станції.

Читайте такожСША зробили перший крок до польоту на Марс: запущений корабель Orion

Апарат пройшов через радіаційний пояс Землі та на швидкості до 32 тисяч кілометрів на годину увірвався в атмосферу Землі, де корпус Orion розігрівся до температури в 2,2 тисячі градусів Цельсія. Завершив свою подорож апарат в Тихому океані за допомогою 11 парашутів.

Основною метою місії є тестування Orion в екстремальних умовах космічного польоту. Для цього на ньому встановлено понад тисяча датчиків, аналізом даних з яких займуться фахівці NASA.

На орбіту Orion вивела ракета-носій Delta IV, запущена з космодрому на мисі Канаверал у Флориді. Сам багаторазовий космічний апарат американці планують використовувати для польотів на Марс: у 2021 році з участю Orion і надважкої ракети SLS (Space Launch System) астронавти вирушать вже до Червоної планети.

REUTERS