Вчені пропонують пробурити дірку в астероїді і збудувати в ньому станцію / Hi-news.ru

Впродовж останніх років астероїди часто називали «летючими золотими шахтами» через запаси металів у їхніх надрах. І тепер група експертів допустила, що цілком виправданим було б просвердлити далекий космічний камінь до середини, збудувати в ньому космічну станцію і добувати корисні копалини.

Як пише Daily Star, вчені довели, що математично це можливо у випадку з астероїдом правильної форми. Можна пробурити в ньому діру і встановити станцію завширшки в кілька сотень метрів всередині нього. Але вони також застерегли, що логістичні можливості такої концепції лишаються проблемою. Тож знадобиться декілька десятиліть, щоб втілити задум в реальність.

Читайте такожУдари астероїдів по Землі почастішали втричі за останні 300 мільйонів років

Відео дня

Деякі вчені зауважують, що досі не достатньо відомо про внутрішню будову астероїдів, щоб гарантувати успіх побудови такої інтегрованої космічної станції. Ніхто не може сказати напевне, що в ході роботи камінь не розпадеться на друзки.

За словами вченого з Віденського університету Томаса Майндля, у станції на астероїді є дві ключові переваги. Вона буде захищена від шкідливої радіації і розв’язує руки космічним «шахтарям».

«Якщо ми знайдемо досить стабільний астероїд, нам не знадобляться алюмінієві стіни чи щось таке. Можна просто використати весь астероїд як космічну станцію», - пояснив він.

Читайте такожРеальний Содом міг спалити астероїд

Такий астероїд повинен складатися з твердої породи і обертатися від одного до трьох разів на хвилину, щоб забезпечити потрібну гравітацію для успішної роботи в його надрах. За таких умов з’явиться сила притягання, подібна до тієї, яка спостерігається на поверхні Марса. Її сила буде дорівнювати 38% земного тяжіння. Але цього вистачить, щоб земна техніка успішно працювала в надрах астероїда.