Вчені спостерігали за супер-Юпітером за межами Сонячної системи / nasa.gov

Вчені поєднали світло чотирьох телескопів, щоб провести пряме спостереження за планетою, розташованою за 129 світлових років від Землі. У «супер-Юпітера» виявили штормову атмосферу із хмарами у формі вихорів. При цьому, вдалося встановити, що останні складаються із заліза і силіцію.

Як пише Daily Star, зазвичай вченим доводиться вдаватися до непрямих методів, щоб вивчати екзопланети й планети за межами Сонячної системи через сліпуче світло зірок поряд з ними. Але цього разу була застосована техніка під назвою «оптична інтерферометрія», яка дозволила чотирьом різним телескопам працювати, як один.

Читайте такожНа Юпітері знайшли воду

Відео дня

В результаті була збудована система проектування, досить чутлива, щоб розділити світло батьківської зірки від того, яке відбивається від планети. На сьогодні людству відомо про існування 4 тисяч планет за межами Сонячної системи, які були відкриті впродовж останніх 25 років. За жодною з них вчені досі не спостерігали напряму. Тепер астрономи переконані, що більшість зірок у галактиці Чумацький шлях мають на своїй орбіті хоча б один світ.