info-puh.ru

Прилад, що отримав назву "судовий гіперспектральний проектор", здатен на відстані зчитувати залишені людиною відбитки пальців із будь-якого предмету, пише РИА Новости.

Прилад направляє лазерний промінь зеленого кольору на предмет і аналізує зображення, яке дають найдрібніші сліди жиру і білка з пальців і долонь, що залишилися на ньому. На отримання зображення апарату потрібно всього одна хвилина.

Крім того, з його допомогою можна отримати чітке зображення, навіть якщо відбитки пальців і долоні наклалися один на одного. Досі такі випадки були майже непідвладні судмедекспертам. Точність отриманих проектором "багатошарових" відбитків складає понад 70%.

Відео дня

Для створення апарату була використана космічна технологія, яка застосовується при дистанційному зондуванні Землі.

Читайте такожВідтепер при в'їзді в Росію будуть знімати відбитки пальців

Вчені розраховують, що вже через два роки прилад отримає широке застосування в криміналістиці. Застосування приладу на місці злочину дозволить у найкоротші терміни через інтернет ввести зображення в базу даних і порівняти його з вже наявними в розпорядженні поліції відбитками.

У майбутньому, за умови, що на предметі будуть залишені не тільки відбитки пальців, але й мінімальна інформація про клітину, її можна буде використовувати і для аналізу ДНК.