Ілюстрація / REUTERS

Сьогодні космос стає дедалі небезпечнішим місцем, оскільки Росія і Китай намагаються розмістити там свою зброю. Але астронавти й інші космічні мандрівники вже возили на орбіту озброєння і раніше. Втім, навряд чи хтось вивозив за межі планети щось фантастичне на зразок пістолета з трьома стволами й мачете.

Зрештою, американським астронавтам зброя в космосі не приносила ніякої користі. Чого не скажеш про космонавтів СРСР. Їм зброя була необхідна, пише Business Insider. І не для того, щоб стріляти американських капіталістів на орбіті навколо Землі. Зброя була потрібна для самозахисту від ведмедів.

Читайте такожСтарт "Союзу" після аварії: пілотований корабель вирушив до МКС з Байконура (відео)

Відео дня

До ери програми Shuttle з її кораблями багаторазового використання для повернення на планету використовувалася капсула, яка захищала життя екіпажу. В СРСР розробили для цього космічний корабель «Союз», який був причеплений до однойменної ракети. Його модуль для приземлення теж був (і лишається досі) капсулою, схожою на ту, яку США використовували в часи програми «Аполлон». Американська капсула з астронавтами зазвичай падала в океан, де її підбирали ВМС США. Але радянський аналог зазвичай приземлявся в Центральній Азії. І тут починаються проблеми.

Сучасна Росія – велика країна. А СРСР був ще більшим. Тому місця, де капсула могла б загубитися, не бракувало. І з однією з них так дійсно сталося. Стріляти з вогнепальної зброї в збагаченому киснем середовищі з невагомістю – погана ідея. Всі астронавти й космонавти добре про це знали. Але пістолет ТП-82 з трьома стволами не був розроблений для пострілів на борту корабля чи у відкритому космосі. Він входив у склад запасів для виживання і був призначений для використання на Землі. В 1965 році один космонавт дізнався, чому.

Олексій Леонов був першою людиною у відкритому космосі. Його капсула приземлилася у лісах вкритих снігом Уральських гір приблизно за 1000 кілометрів від потрібного місця. На щастя для нього, у нього був ПМ з калібром 9 міліметрів, щоб захиститися від диких хижаків.

Читайте такожЗагублена космічна станція СРСР «Космос-482» впаде на Землю цього року

Зрештою, його страх перед приземленням не в тому місці змусив його лобіювати включення зброї у запаси всіх капсул «Союзу». В результаті був розроблений ТП-82, зброя, з якою можна було полювати, вбивати великих хижаків і стріляти сигнальними ракетами. Але це ще не все. У прикладі ТП-82 було заховане велике мачете, яке можна було теж використовувати для виживання.

Але у капсулі Леонова такої зброї не було. Він і його колега Павло Беляєв провели два дні в Уральських горах. Космонавти мерзли й боялися нападу великих хижаків. Рятувальна команда врешті спустилася і забрала їх. Однак, страх стати здобиччю для грізних бурих ведмедів ніколи не полишав Леонова. Через 20 років після того польоту він став впливовим керівником програми підготовки космонавтів. Леонов використав свій вплив, щоб добитися розробки пістолета з трьома стволами й мачете в прикладі, який входив до стандартного укомплектування капсули «Союзу».