Ілюстрація REUTERS

У Пентагоні розробили лазер, здатний ідентифікувати людей на відстані за серцебиттям, повідомляє ресурс MIT Technology Review.

Читайте такожВчені змогли підробити відбитки пальців

Технологія під назвою Jetson використовує лазерну віброметрію для фіксації руху шкіри, викликаного биттям серця. Працює така технологія на відстані 200 метрів.

Відео дня

Серцебиття кожної людини унікальне, і, на відміну від малюнка обличчя або відбитка пальця, його ніяк не можна змінити, пише itc.ua.

Однак у Jetson є свої недоліки, пов'язані з умовами використання цього способу ідентифікації. Технологія працює через звичайний легкий одяг, але, наприклад, людину, одягнену в зимове пальто або куртку, вона вже не зможе розпізнати. Збір необхідної інформації займає близько 30 секунд, тому об'єкт не повинен рухатися. Нарешті, ефективність ідентифікації залежатиме від того, чи є «відбиток» серця в базі даних. Хоч би що там було, творці Jetson обіцяють точність розпізнавання за правильних умов більш як 95%.

Очевидно, що ця технологія може знайти застосування у військових цілях. Саме тому Пентагон вже кілька років займається створення подібного пристрою, згідно з офіційними документами Управління технічної підтримки боротьби з тероризмом (CTTSO).

Проте вона може мати й інші цілі. Наприклад, лікарі могли б перевіряти серцебиття, не торкаючись пацієнта, а в лікарнях життєво важливі показники пацієнтів могли б контролюватися бездротовим способом.