Ілюстрація REUTERS

Bitcoin використовує електроенергію на рівні зі Швейцарією і трохи менше, ніж Чехія. На це вказує новий онлайн-інструмент, розроблений в Кембридзькому університеті. Якщо альпійська країна споживає щороку 58,46 Терават-годин електроенергії, то Bitcoin – 58,93 Терават-годин.

Про це пише BBC, додаючи, що в даний момент на електронну валюту йде приблизно 0,21% виробленої у світі електроенергії. Таку кількість могли б виробити сім АЕС Данджерс одночасно. У річному ж вимірі потреби Bitcoin можна порівняти з потребами Швейцарії.

Читайте такожБіткойн різко впав і торгується нижче $10 тисяч

Відео дня

«Ми хочемо використати порівняння, щоб запустити дискусією», - каже співавтор інструмент Майкл Раучс.

«Відвідувачі сайту можуть сформувати власну думку, багато це чи мало», - додав він.

Експерт PwC з питань Bitcoin Алекс де Вріс торік створив схожий інструмент для оцінки енергетичних витрат криптовалюти. Він сказав BBC, що найважливіше було б зрозуміти, який вуглецевий відбиток залишає її споживання енергії. Адже йдеться про електрику, яка походить з різних за своєю природою джерел у різних частинах світу.

Читайте такожМайнери встановили історичний рекорд з видобутку біткойнів

На думку де Вріса, попри велику кількість прихильників, у мережі Bitcoin є серйозна проблема зі споживанням енергії. Адже валюта використовує чималі ресурси, однак за рік обробляє менше, ніж 100 мільйонів фінансових трансакцій. За словами експерта, в глобальному вимірі цей показник незначний. Традиційна фінансова галузь обробляє щороку близько 500 мільярдів транзакцій. Але при цьому, Bitcoin використовує значно більше енергії на кожну операцію, ніж всі світові банки разом узяті. Дослідження, опубліковане в науковому журналі Joule вказує, що Bitcoin виробляє щороку 22 мегатонни вуглекислого газу. Стільки ж за рік викидає в атмосферу Канзас-Сіті в США.