Висада людей на Місяць дійсно була / NASA, Charles M. Duke Jr.

І прапор не такий, і на небі зірок не було. Та й фото якось підозріло якісні. Скептики все ще шукають докази того, що нібито програма "Аполлон" насправді ніколи не доставляла людей на Місяць. А всі фото - це фальшивка, яку створили США.

Про це пише Die Welt, нагадуючи, що 21 липня 1969 року щонайменше 500 мільйонів чоловіків, жінок і дітей пильно спостерігали за тим, як астронавт Ніл Армстронг у важкому скафандрі спускається на поверхню Місяця. Тоді, зійшовши з драбини модуля Eagle, він сказав свої знамениті слова: "Це один невеликий крок для людини, але велетенський стрибок для всього людства". В той день ніхто з понад 500 мільйонів глядачів не сумнівався, що це відбувається насправді. Але минуло півстоліття. І, як свідчать опитування, близько 30% американців і вдвічі більше громадян Росії вірять, що шести місій "Аполлон" на Місяць ніколи не було.

Читайте такожПілот «Аполлона 11» показав невідоме досі фото команди першої висадки на Місяці

Відео дня

Один з улюблених "аргументів" шанувальників цієї теорії змови стверджує, що американський прапор, який Армстронг і Базз Олдрін  встановили на Місяці, розвівався на вітрі. І це, на їхню думку, викриває фальшивку. Тому що на супутнику немає атмосфери. Але справа в тому, що саме відсутність атмосфери і призвела до того, що полотно прапора не загальмувало. Оскільки ніщо його не зупинило, воно продовжувало рухатися по інерції після того, як флагшток увіткнули в ґрунт. Якби це відбувалося в приміщенні на Землі, коливання дуже швидко припинилося б.

Інший "доказ" конспірологів полягає в тому, що фото NASA з Місяця підозріло якісні. А при цьому, камери Hasselblad, які використовувалися під час місії "Аполлон", не мали видошукача. Але існує дуже просте пояснення. Звісно ж, астронавти тренувалися керувати фотокамерами на Землі. До того ж, Hasselblad були модифіковані для польоту на Місяць. Зокрема, вони отримали більш зручну систему налаштування різкості. До того ж, були і невдалі знімки. Але в NASA їх рідко публікували.

Ще одним улюбленим "поясненням" фальшивості "Аполлона" часто називають відсутність зірок на місячному горизонті. Мовляв, це доводить, що знімки були зроблені на Землі в приміщенні. Але справа в тому, що на Місяці вдень настільки світло, що Сонце затьмарює будь-які інші джерела. У великих містах з хорошим освітленням на Землі теж не видно зірок. Але це не значить, що всі вони "в приміщенні".

Читайте такожThe Guardian: Ніл Армстронг міг не стати першою людиною на Місяці

Але головними доказами справжності місії "Аполлон 11" видання називає розповіді 12 чоловіків, які ходили по поверхні Місяця. Щоправда, сьогодні лише четверо з них досі живі. Крім того, СРСР офіційно визнав успіх США у гонці за Місяць. Якщо ніякого "Аполлона 11" не було, чому тоді Кремль це зробив? Тому, на думку Die Welt, немає ніякого сумніву, що в 1969-1972 роках США дійсно змогли відправити людей на природний супутник нашої планети. І в цьому немає ніякого сумніву.