На орбіті Сатурна знайшли 20 невідомих досі супутника / NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Сатурн виявився планетою з найбільшою кількістю природних супутників у Сонячній системі, хоча раніше цей титул носив сусідній Юпітер. Астрономи виявили на орбіті газового гіганта ще 20 кам'янистих об'єктів.

Як пише The Guardian, таким чином, у Сатурна 82 супутники, в той час як 79 таких тіл обертаються навколо Юпітера, його більшого сусіда.

«Дивовижно, що ми їх знайшли. Ці супутники дуже далеко від планети», - сказав астроном Скотт Шеппард, який очолив космічні пошукові роботи в Інституті Карнегі у Вашингтоні. Кожне з нових знайдених тіл на орбіті Сатурна досить невелике. В середньому вони лише п’ять кілометрів у діаметрі.

Відео дня

Читайте такожУ NASA знайшли ознаки життя на супутнику Сатурна

Вчені виявили нові супутники Сатурна, коли змусили комп’ютерний алгоритм опрацьовувати десятирічні знімки, зроблені потужним телескопом Subaru на Гаваях. Порівнюючи фото, які були зроблені з різницею від кількох годин до кількох днів, алгоритм зміг відділити зірки й галактики, які лишалися на місці, від планет і супутників, які кружляли навколо Сатурна.

В часи зародження нашої Сонячної системи, із великої кількості пилу й газів навколо Сонця сформувалися вісім відомих планет. Але на думку Шеппарда, невдовзі після свого народження чотири мільярди років тому Сатурн захопив на свою орбіту кілька астероїдів і комет, які пролітали повз.