Ілюстрація / REUTERS

IT-фахівці міжнародного розробника антивірусного програмного забезпечення – словацької компанії ESET попереджають про поширення підроблених відео на основі технології deepfake, яка дозволяє створювати реалістичні ролики з допомогою накладання потрібних слів на вже існуюче відео або навпаки.

Читайте такожФахівці ESET знайшли в Google Play 42 шкідливі програми

Як повідомляється на сайті компанії ESET, за останній рік кількість deepfake-відео зросла майже вдвічі, й ця технологія стає найпопулярнішим інструментом серед кіберзлочинців.

Відео дня

«Технологія «deepfake» набирає все більшу популярність не тільки серед звичайних користувачів, але і серед кіберзлочинців. Хоча цей тренд сприймається більше як розвага, але надалі такі фальшиві ролики можуть стати причиною політичних скандалів, а також бути використані в кібератаках та інших злочинних схемах», - йдеться в повідомленні.

За даними IT-фахівців, зловмисники можуть використовувати технологію deepfake для проведення різних шахрайських операцій. Наприклад, шахраї, видаючи себе за генерального директора, просили терміново перевести великі суми нібито на рахунок постачальника, а насправді вказували свій рахунок. Варто відзначити, що підробити голоси осіб, які займають керуючі посади, досить легко, оскільки вони часто виступають на різних конференціях, які викладені в інтернет-мережі.

Читайте такожОперація «Полювання на привидів»: спеціалісти з кібербезпеки викрили групу хакерів, які роками атакували урядові цілі в Європі

Крім того, deepfake-відео можуть бути використані для знущань у школах чи офісах.

При цьому, в ESET попереджають, що виглядають подібні відео дуже реалістично, і з розвитком технологій розпізнати підробку стає важче.

«Фейк-технології вдосконалюються з кожним днем, а ось розвиток інструментів, здатних розпізнати підроблений контент, поки знаходиться на початковому рівні. Сьогодні немає сервісу або технології, яка змогла б викрити deepfake. Тому залишається тільки покладатися на свою інтуїцію», - додають у компанії.

IT-фахівці повідомляють, що для створення максимально реалістичного відеоролика потрібно зібрати велику кількість відео - і аудіозаписів конкретної людини, навіть для короткого кліпу. Зараз це не є великою проблемою, оскільки багато наших фото і відео загальнодоступні в популярних соціальних мережах.

Як повідомляв УНІАН, за даними ESET, в Україні щодня фіксується близько 300 тис. нових кіберзагроз для інформаційної безпеки. При цьому знайти хакерів-зловмисників вкрай складно, компаніям залишається лише проводити щохвилинні моніторинги на предмет виявлення кіберзагроз з метою їх подальшого блокування.