NASA/SDO

Вчені NASA спостерігали новий тип магнітних вибухів в зовнішньому шарі атмосфери Сонця, який ще називають короною. Вибух був спричинений виверженням на поверхні зірки, яке змусило лінії магнітних полів розірватися й з’єднатися по-новому. В ході цього процесу відбувається викид заряджених частинок й енергії.

Як пише Newsweek, раніше вчені лише один раз були свідками спонтанного магнітного «повторного з’єднання», яке не обов’язково пов’язане з виверженням на Сонці. Але спостереження з «Сонячної динамічної обсерваторії» (SDO) вперше виявили в короні зірки примусове повторне з’єднання магнітних полів, спричинене виверженням.

Читайте такожЗемля може пережити смерть Сонця: біля білого карлика вперше знайшли планету

Відео дня

Подія була чітко видимою, коли вчені подивилися на спостереження SDO за плазмою – одним з чотирьох основоположних станів матерії, яка складається із заряджених частинок. Дані SDO  виявили опуклість, велику петлю плазми, яка рухалася вверх від видимої поверхні Сонця, яку називають фотосферою. Завдяки серії знімків, зроблених впродовж години, вчені побачили, як випуклість опустилася назад у фотосферу. В процесі вона вступила у взаємодію з лініями магнітних полів, змушуючи їх об’єднуватися у вираженій формі літери «X». Це спричинило магнітний вибух, який змусив випуклість збільшити свою температуру.

Читайте такожВчені виявили причину, чому корона Сонця така гаряча

«Це спостереження може бути дуже корисним для розуміння інших систем. Приміром, магнітосфер Землі й інших планет, інших магнетизованих джерел плазми включно з експериментами в лабораторних масштабах, коли плазму важко контролювати», - сказав автор дослідження з Індійського технологічного інституту Абішек Срівастава.