Фотографія була зроблена за допомогою комплексу Event Horizon Telescope / twitter.com/hfalcke

Знімок тіні надмасивної чорної діри в центрі галактики М87 був визнаний американським журналом Science головним науковим проривом року.

Про це пише Esquire.

Читайте такожУчені зрозуміли причину, чому тане лід на вершині Евересту в морозЗазначається, що фотографія була зроблена за допомогою комплексу Event Horizon Telescope, який являє собою віртуальну обсерваторію-інтерферометр, що об'єднує потужності декількох найбільш чутливих мікрохвильових радіообсерваторій світу.

Відео дня

Переможцем в номінації «Прорив року» за версією читачів журналу став «портрет» денисівської людини. Вчені змогли відтворити його вигляд після того, як знайшли та проаналізували фрагмент щелепи денисівця.

У список важливих відкриттів року також увійшли зроблені зондом New Horizons знімки карликової планети 2014 MU69, перші ліки від лихоманки Ебола і муковісцидозу, нові прориви в розробці ігрових видів штучного інтелекту.

А от головними науковими розчаруваннями року стали різке зниження чисельності птахів на території Північної Америки, епідемії кору на Мадагаскарі, в США, Демократичній Республіці Конго і в Україні, які пов'язані з тим, що люди масово відмовляються від вакцинації, а також пожежі в Амазонці та небажання політиків з багатьох країн першого світу боротися з глобальним потеплінням.

Раніше УНІАН повідомляв, що вчені з'ясували, чому і де вимерли останні люди виду Homo erectus.