На МКС може з'явитися приватний комерційний модуль / axiomspace.com

Агентство NASA обрало американську компанію Axiom Space для введення в експлуатацію щонайменше одного житлового модуля комерційного призначення на Міжнародній космічній станції.

Читайте такожПечиво в космосі: на МКС вперше запікали, вийшло не відразу (відео)

Як повідомляється на сайті агентства, рішення стало важливим кроком у просуванні комерційного освоєння низької навколоземної орбіти, яке відповідає довгостроковим потребам NASA.

Відео дня

Зазначається, що розвиток комерційних напрямків на орбіті – це один з п'яти елементів плану NASA по відкриттю МКС для нових комерційних і маркетингових можливостей. План передбачає відкриття станції ресурсів для приватників: наприклад, приватним компаніям дозволять висаджувати на станції своїх астронавтів.

Для запуску комерційного модуля NASA запустило програму NextSTEP-2, вибравши серед пропозицій, що надійшли, компанію Axiom. Тепер компанія отримає доступ до вузлів та ресурсів МКС для розміщення одного чи більше додаткових відсіків.

Передбачається, що комерційний напрям в освоєнні космосу буде стійко розвиватися і після завершення терміну експлуатації МКС.

У самій Axiom будують амбіційні плани зі створення цілого власного сегмента МКС з житловим відсіком, науковими і виробничими модулями, а також оглядовим відсіком з видом на Землю. Перший модуль хочуть відправити на станцію у 2024 році.

Раніше вчені попередили, що житлові модулі Міжнародної космічної станції на сьогодні опинилися перед ризиком корозії і подальшої розгерметизації. Перший блок МКС був введений в дію в кінці 1998 року. Станція знаходиться на орбіті вже понад 7,7 тисячі днів.

Спочатку термін її експлуатації планували завершити в 2015-2016 роках, але надалі учасники проекту (Росія, Канада, США, Японія і десять держав Європейського космічного агентства) продовжили його до 2020-го, а потім і до 2024 року.