Міжнародна космічна станція / REUTERS

Житлові модулі Міжнародної космічної станції на сьогодні опинилися перед ризиком корозії та подальшої розгерметизації.

Читайте такожПечиво в космосі: на МКС вперше запікали, вийшло не відразу (відео)

Як повідомляє Naked Science, про це йдеться в дослідженні, опублікованому в журналі «Авіакосмічна та екологічна медицина». Космонавти виявили в одному тільки російському відсіку станції понад 130 вразливих місць.

Відео дня

Фахівці розробляють спеціальну апаратуру для контролю за залишковою товщиною корпуса МКС і усунення ризику розгерметизації.

Зазначається, що останнім часом різноманітні витіки на МКС та пристикованих до неї апаратах трапляються не так вже й рідко. Влітку 2018 року в обшивці російського корабля «Союз МС-09» виявили тріщину.

Тоді Спеціальна комісія «Роскосмосу» вважала, що отвір у корпусі корабля навмисно просвердлили американські астронавти.

У лютому 2019-го зовні американського сегменту МКС стався витік рідкого метану через відмову експериментального обладнання RRM-3, а в липні в результаті поломки в системі переробки води близько десяти літрів рідини вилилося в американський модуль.

Перший блок МКС був введений в дію в кінці 1998 року. Станція знаходиться на орбіті вже понад 7,7 тисячі днів.

Спочатку термін її експлуатації раніше планували завершити в 2015-2016 роках, але надалі учасники проекту (Росія, Канада, США, Японія і десять держав Європейського космічного агентства) продовжили його до 2020-го, а потім і до 2024 року.

В «Роскосмосі» вважають, що станція може продовжити роботу до 2030 року, але міжнародні експерти поки не можуть дати чіткої відповіді на питання про її майбутнє.