Спалах на Сонці призвела вже до деяких наслідків / фото naked-science.ru

Одразу два спалахи найбільш потужного Х-класу були помічені на Сонці вдень 6 вересня. О 12:10 інструменти зареєстрували сильний спалах X2,2, а незабаром – о 15:03 стався ще більш потужний спалах Х9,3, передає Naked Science.

Подій такого масштабу не помічалося на Сонці з 2005 року, коли на зірці спостерігали спалах Х17. Поточний рекорд утримує сонячний спалах 2003 року інтенсивністю Х28, нинішній зайняв цілком гідне восьме місце за всю історію спостережень.

Читайте такожУ NASA опублікували знімок вчорашнього сонячного спалаху

Відео дня

Обидва сонячні спалахи 6 вересня зародились в одній і тій же активній ділянці AR 2673, де на площі близько 7-9 діаметрів Землі у поперечнику зібралася ціла група плям. Варто додати, що активність Сонця слідує 11-річним циклам, поточний розпочався у 2008 році і відрізнявся незвичайним спокоєм, а наразі наближається до свого мінімуму, тому такі потужні події на зірці стали великим сюрпризом для вчених.

Потоки частинок й розрідженої плазми, викинуті спалахами та іншими проявами сонячної активності, можуть перетинати траєкторію польоту Землі, викликаючи полярні сяйва і порушення в роботі систем зв'язку й навігації, електроніки та навіть електромереж.

Спалахи X2,2 і Х9,3 на знімках космічного зонда SDO

Також експерти кажуть, що спалах на Сонці, найпотужніший за останні 12 років, призвів до погіршення зв'язку на території Європи та Америки, передає ТАСС. Крім того, 7 вересня прогнозують початок магнітної бурі, що спричиняє погіршення самопочуття людей, які страждають хронічними захворюваннями.

naked-science.ru фото