Акулячий шабаш: вчені розкрили таємницю дивних зборів самок акули під повним місяцем / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, wikipedia.org

Вчені зафіксували десятки особин гігантської акули-молот, що збиралися купи біля коралових островів у тропічних водах Французької Полінезії. При цьому у "заходах" брали участь лише самки, а кількість учасників зростала з настанням повного місяця, йдеться в дослідженні, опублікованому в журналі Frontiers in Marine Science.

Дослідники зазначають, що влітку 2020 та 2021 років біля двох коралових островів в Тихому океані помітили "безпрецедентну кількість" акул-молотів, які перебувають під загрозою зникнення. Майже всі вони, як встановили вчені, були самками. Акули проводили в цих місцях до шести днів щомісяця – ближче до повного місяця.

Це одразу привернуло увагу, оскільки зазвичай акули-молоти живуть поодиноко, рідко проводячи час з іншими представниками свого роду.

Відео дня

Дослідники припускають, що причиною цих зборів може бути реакція на зміни в геомагнітному полі Землі зі зміною фаз Місяця. Також зауважують, що причиною могло стати збільшення чисельності одного з видів, що є для них здобиччю – риб Aetobatus ocellatus. Дослідники акцентують, що під яскравішим місячним світлом акула-молот, ймовірно, ліпше полює навколо коралових рифів.

Відсутність самців в цих місцях у той самий період дослідники пояснюють тим, що ці збори у якийсь спосіб дотичні до циклу спарювання акул.

Цікаві новини про мешканців океану 

В 2020 році вчених спантеличили піренейські косатки, що таранили вітрильні човни поблизу Іспанії та Португалії. Три роки тому ці інциденти мали жахливі наслідки для самих косаток, на яких розпочали справжнє полювання. Фахівці пояснили, чим була зумовлена їхня нібито агресивна поведінка.

Вас також можуть зацікавити новини: