Під час протестів у Білорусі влада самостійно вимикала інтернет в столиці, а також блокувала доступ до опозиційних ЗМІ/ фото REUTERS

Американська компанія Sandvine розірвала угоду з Білоруссю, оскільки уряд країни використав її технології для блокування тисяч опозиційних сайтів.

28 серпня Sandvine заявила про розірвання угоди з Мінськом через систематичне порушення з боку влади прав людини, пише Bloomberg.

Читайте такожПрезентація Apple 2020: що представила компанія (відео)

Відео дня

Технологію використовують для фільтрації й керування інтернет-мережами. У Білорусі ж її використало державне інтернет-агентство для блокування тисяч сайтів під час протестів.

Проте у технологію білоруси додали свій код, щоб «завадити вільному потоку інформації під час виборів у країні».

«Це порушення прав людини, що призвело до автоматичного розірвання нашої ліцензійної угоди з кінцевим користувачем. Sandvine дуже серйозно ставиться до порушень прав людини. Ми також ненавидимо використання технологій для обмеження вільного потоку інформації, що призводить до порушень прав людини», – йдеться у заяві компанії.

Sandvine завершила заяву попередженням, що більше не надаватиме оновлення програмного забезпечення і технічну підтримку для свого обладнання, які використовує білоруський регулятор.

Блокування сайтів у Білорусі: що відомо про Sandvine

Своє обладнання американська компанія відправила ще в травні – напередодні президентських виборів у Білорусі. Під час масових протестів окремі працівники, дізнавшись про дії тамтешньої влади, вимагали від керівництва припинити співпрацю з Мінськом.

Згодом американський сенатор Дік Дурбін закликав міністерство фінансів США переглянути діяльність Sandvine у контексті санкцій, оскільки «було б дуже тривожно, якби останній диктатор Європи використовував американські технології, щоб блокувати доступ до інтернету для білорусів, які протестують проти сфальсифікованих виборів та жорстких політичних арештів».

У компанії ж відповіли, що «не збираються гратися у світову поліцію», та що не дозволяли владі Білорусі використовувати технології для будь-яких утисків громадян. Невдовзі фахівці Sandvine підтвердили незаконне втручання Білорусі у роботу їхнього програмного забезпечення.