Huawei розповіла про свою ОС / Ілюстрація REUTERS

Китайський технологічний гігант Huawei представив другу версію своєї операційної системи HarmonyOS. У компанії стверджують, що за своїм розвитком система наблизилась до рівня системи Android.

Читайте такожУряд Німеччини утримується від заборони Huawei як постачальника обладнання для 5G

Як повідомляє ITC.ua, в компанії також розповіли про плани інтегрувати HarmonyOS в широкий спектр пристроїв, включаючи смартфони.

Відео дня

Зазначається, що проект HarmonyOS дуже важливий для Huawei, адже компанія опинилася під ударом санкцій США і не може повноцінно використовувати у своїх продуктах американські технології. Зараз Huawei змушена поставляти свої смартфони на Android без сервісів Google, що обмежує їх функціонал для користувачів за межами Китаю.

Гендиректор Consumer BG Huawei Юй Чендонг заявив, що компанія готова і до інших найгірших сценаріїв. Так, Harmony OS у своєму розвитку вже "наблизилася до 70-80% рівня системи Android". Це дозволяє почати її впровадження на смартфонах, як альтернативу Android.

Розробникам додатків вже доступна бета-версія HarmonyOS 2.0 SDK (Software development kit, інструменти для розробки софту  – ред.). Поки вона підтримує тільки смарт-годинник, автомобільні інформаційні системи і телевізори, але найближчим часом планується випустити SDK і для смартфонів. Очікується, що вона з'явиться в грудні 2020 року.

При цьому, перші готові смартфони під управлінням HarmonyOS мають вийти вже наступного року.

У разі повної заборони на використання софту Google, компанія розраховує поставляти продукти з власною операційною системою. У планах Huawei -адаптація HarmonyOS під планшети, комп'ютери та інші пристрої та розвиток навколо неї нової екосистеми.

Як повідомляє IXBT, в компанії стверджують, що Hongmeng OS 2.0 - перша розподілена операційна система, яка відпочатку створювалася для епохи глобальних сценаріїв. Вона підтримує повноцінну голосову взаємодію з різними пристроями, комфортну роботу на дисплеях різного розміру і адаптивний користувальницький інтерфейс.

Санкції США проти Huawei

  • У 2019 році уряд США на тлі торгової війни з Китаєм ввів санкції проти Huawei. Компанію звинувачують у шпигунстві та допомозі авторитарним режимам.
  • Через санкції в продуктах компанії стало неможливо використовувати сервіси Google.
  • 15 травня, стало відомо, що США змінюють одне зі стратегічних правил експорту, щоб заблокувати поставки чіпів для Huawei.
  • Найбільший виробник чіпів TSMC припинив приймати нові замовлення для Huawei. У серпні 2020 року Huawei також заявила, що припиняє виробництво чіпсета Kirin 9000, який використовувався у флагманських смартфонах компанії.
  • З 15 Вересня набувають инності нові обмеження уряду США щодо компанії Huawei. Серед іншого, компанія залишиться без дисплеїв від LG та Samsung

Huawei проти санкцій 

  • Проте, компанія готова продовжувати боротьбу за ринок. Щонайменше - за Китайський. В липні Huawei вперше стала лідером з продажу смартфонів у світі. До цього дев'ять років поспіль перше місце займала Apple або Samsung.
  • Компанія знаходить нових постачальників і розробляє власні технології, але оцінити їх перспективність наразі складно.