Фахівці розповіли, як скоротити витік особистих даних в інтернеті / фото ua.depositphotos.com

Фахівці міжнародного розробника антивірусного програмного забезпечення, експерта в області кіберзахисту – компанії ESET розповіли, як скоротити витік особистих даних інтернет-користувачів, таких як: інформації в соцмережах, електронних листах і месенджерах, інформації про онлайн-платежі, історії місцеперебувань, щоб вони не потрапили до рук зловмисників.

Як повідомляють в компанії ESET, перераховані види інформації – це лише частина даних, які складають цифровий слід кожної людини. Повнота цього цифрового портрета залежить від конкретних звичок поширення особистої інформації та ставлення до конфіденційності інтернет-користувача.

"Значна частина ваших даних може бути використана кіберзлочинцями у шкідливих цілях або продана на чорних ринках. Навіть якщо ви вважаєте, що ваші дані нікого не цікавлять, в інтернеті жертвою кіберзлочинців може стати кожен. Однак, хороша новина полягає в тому, що існує досить багато способів зменшення свого цифрового сліду. Наявність ризиків зовсім не означає, що варто перестати використовувати інтернет-сервіси, але необхідно дотримуватися балансу між приватністю й зручністю", - повідомили в компанії ESET.

Відео дня

Конфіденційність в соціальних мережах

Згідно з повідомленням, перший крок у зменшенні цифрового сліду - це перевірка основних налаштувань конфіденційності в соцмережах: хто саме може переглядати ваші публікації й особисті дані та скільки інформації вони можуть бачити. Далі необхідно очистити список друзів: почніть із видалення з друзів усіх незнайомців, яких ви навіть не пам'ятаєте, а потім переходьте до знайомих, яких ви не дуже добре знаєте, а також до людей, із якими перестали спілкуватися.

"Якщо ви думаєте, "яка різниця, хто бачить мої публікації?", насправді це має велике значення. З ваших соціальних мереж можна отримати багато інформації, яку потім можна використовувати у шкідливих цілях", - підкреслили в ESET.

Наприклад, відомо багато випадків, коли шахраї збирали інформацію про звички знаменитостей, відстежуючи їхні акаунти в Instagram, щоб пограбувати їхні будинки.

Перший крок у зменшенні цифрового сліду-  перевірка налаштувань конфіденційності в соцмережах / фото ua.depositphotos.com

Перевірка відвідуваних сайтів

Більшість людей мають десятки, а може й сотні різних акаунтів в інтернеті - різні веб-сайти для покупок, фітнес-додатки, кулінарні сайти, ігри та багато інших. Як відзначають в ESET, кожен із цих сайтів і додатків зберігає різні типи конфіденційної інформації, яка може зацікавити зловмисників, зокрема ім'я, дату народження й номер телефону.

Читайте такожФахівці розповіли, як відновити інформацію після видалення

Щоб полегшити процес реєстрації, сьогодні доступна технологія єдиного входу через облікові записи Google, Facebook або Apple. І оскільки майже ніхто не має повного списку всіх сайтів, магазинів і додатків, у яких реєструвався протягом багатьох років, опція єдиного входу може стати в нагоді. Незалежно від того, який саме обліковий запис ви використовували, усі вони дають можливість з'ясувати, які сторонні програми мають до нього доступ.

Скасування підписок на розсилки

Як додають фахівці з кібербезпеки, ще один спосіб зменшити свій цифровий слід - це скасування підписок на електронні розсилки новин, які ви отримуєте. Багато підписок підключаються автоматично при створенні облікових записів у різних сервісах і інтернет-магазинах, які потім відправляють вам електронні листи з новинами й різними пропозиціями знижок на товари та послуги.

Багато підписок на електронні розсилки підключаються автоматично / фото ua.depositphotos.com

Більшість людей не читають дрібний шрифт при реєстрації, а просто автоматично все підтверджують, щоб швидше її закінчити. Тому в кінцевому підсумку такі користувачі мають сотні непрочитаних рекламних листів.

"Після очищення пошти від непотрібних підписок, розумним кроком буде створення окремої адреси електронної пошти, яка буде використовуватися для покупок", - радять в компанії ESET.

Читайте такожФахівці ESET виявили нову шкідливу банківську програму

При цьому, експерти підкреслили, що процес мінімізації цифрового сліду не обмежується згаданими вище кроками. Ще одним важливим інструментом для зменшення цифрового сліду є віртуальна приватна мережа (VPN), яка працює як зашифрований тунель для вашого інтернет-трафіку і захищає Вас від відстеження.

"Ви також можете використовувати перевірка конфіденційності Google і інші інструменти, щоб побачити, які дані сервіс зберігає і припинити це за потреби. Крім цього, якщо вам цікаво дізнатися, яку інформацію про вас має Twitter або Facebook, ви можете завантажити копію всіх даних, яку вони зберігають", - додали в ESET.

Як повідомляв УНІАН, в Україні щодня фіксується близько 300 тис. нових кіберзагроз для інформаційної безпеки. При цьому, знайти хакерів-зловмисників украй складно, компаніям залишається лише проводити щохвилинні моніторинги на предмет виявлення кіберзагроз із метою їхнього подальшого блокування.

Компанія ESET - провідний розробник рішень у галузі комп'ютерної безпеки та експерт у сфері ІТ-безпеки. Компанія була заснована в 1992 році в Словаччині й на сьогодні представлена більш ніж у 180 країнах світу.

Вас також можуть зацікавити новини