REUTERS

Хворі на коронавірус пацієнти, які приймали Ремдесивір, одужували на 30% швидше, ніж ті, хто вживав плацебо. Це перший випадок, коли було продемонстровано чіткий ефект у лікуванні небезпечної недуги.

Про це йдеться у новому масштабному дослідженні, проведеного в середу, передає Science alert.

Середній час відновлення таких пацієнтів склав 11 днів.

Відео дня

Читайте такожПрезидент Ізраїлю зробив свою цифрову копію (фото)

«Дані показують, що ремдесивір показує чіткий, значний, позитивний ефект у скороченні часу на одужання.. Доведено, що ліки можуть блокувати вірус», – заявив очільник Національного інституту алергії й інфекційних захворювань США Ентоні Фауч.

Крім того, у дослідженні йдеться, що пацієнти з наркотичною залежністю помирали не так часто, хоча різниця у порівнянні зі звичайними хворими невелика.

У групі пацієнтів, які вживали Ремдесивір, смертність склала 8% проти 11,6% смертності у групі пацієнтів, які приймали плацебо.

При цьому науковці зауважили, що повинні побачити повні результати, але якщо ефективність ліків підтвердиться, це буде «фантастичним результатом».

Ремдесивір належить до класу ліків, що впливають на вірус напряму. Він імітує один з чотирьох будівельних блоків РНК і ДНК, поглинається геномом вірусу, замикаючи процес реплікації.

Водночас інші вчені погоджуються з першими доказами ефективності препарату, але вони поки не суттєві.

«Ці дані багатообіцяючі й, враховуючи, що у нас ще немає перевірених способів лікування COVID-19, це може призвести до пришвидшеного підтвердження Ремдесивіру для лікування COVID-19. А проте, це також показує, що ці ліки не чарівна куля в цьому контексті», – пояснив головний дослідник пекінського університету Цінхуа Бабак Джавід.

Як повідомляв УНІАН, останнім часом було багато змішаних новин про внутрішньовенне введення противірусних препаратів. Одне з таких досліджень, за даними ВООЗ, уже провалилось через недостатню кількість охочих взяти участь у медичному експерименті.