NASA не зможе повернути американців на Місяць у заплановані терміни / фото REUTERS

Космічна агенція NASA не встигне відправити астронавтів на Місяць у 2024 році в рамках місії "Артеміда".

Як повідомляється в звіті офісу генерального інспектора NASA, затримка спричинена недостатнім фінансуванням, впливом пандемії коронавірусу, а також технічними складнощами.

Зокрема, в NASA повідомили про затримку із виготовленням скафандрів для космонавтів. Очікується, що скафандри будуть готові до польоту не раніше квітня 2025 року.

Відео дня

Читайте також"Пакт Артеміди": NASA представило глобальну угоду по дослідженню Місяця

Окрім цього, затримки спостерігаються і в процесі розробки ракети Space Launch System та пілотованої капсули Orion, у якій перебуватимуть астронавти.

У відповідь на публікацію звіту засновник компанії SpaceX Ілон Маск заявив, що вони могли б за потреби розробити скафандри.

Повернення американців на Місяць

  • NASA планувала реалізувати програму Artemis ("Артеміда") у 2024 році - агентство розраховувало вперше в історії відправити на місяць жінку.
  • Передбачається, що для польоту на місяць буде використовуватися корабель Orion (розробляється компаніями Lockheed Martin і Airbus Defence and Space) і важка ракета нового комплексу SLS.
  • За планами розробників, на момент свого запуску SLS стане найпотужнішою ракет серед усіх, що сьогодні знаходяться в експлуатації.
  • Вже цього року NASA розраховує провести тестовий безпілотний пуск SLS і Orion на орбіту, а в 2023 році – провести політ з астронавтами.
  • У разі успішної реалізації програми це буде друга місячна прогулянка за півстоліття (астронавт Харрісон Шмітт пробув на Місяці 75 годин 1 хвилину в 1972 році).