фото ESA/Hubble & NASA, A. Bellini

Земля до цього часу була унікальним світом, здатним бути домом для розумного життя. І це привело людство до питання, чи ми насправді одні у Всесвіті. Цілком можливо, що ні.

Як пише CNN, вчені розрахували, що в галактиці Чумацький шлях вірогідно існує щонайменше 36 активних розумних цивілізацій. Однак, через час і відстань ми, можливо, ніколи точно не зможемо встановити, чи вони справді існують чи існували. Про це йдеться в новому дослідженні, опублікованому в журналі Astrophysical Journal. Попередні розрахунки Базувалися на так званому рівнянні Дрейка, автором якого став астроном і астрофізик Франк Дрейк в 1961 році.

Читайте такожАстрономи вперше помітили зелене світіння в атмосфері Марса

Відео дня

"Дрейк розробив рівняння, яке по-суті можна використати для розрахунку кількості розумний цивілізацій в галактиці Чумацький шлях, придатних для контактів. Однак, багато його умов невідомі. До того ж потрібно використовувати інші методи для підрахунку вірогідної кількості придатних для контактів цивілізацій", - йдеться в дослідженні.

Вчені з Університету Ноттінгема розробили власний підхід.

"Ключова відмінність наших розрахунків від попередніх, які були засновані на рівнянні Дрейка, полягає в тому, що ми робимо дуже прості припущення щодо процесу розвитку життя", - сказав професор астрофізики Крістофер Конселіс.

"Одне з них говорить про те, що життя виникає цілком науково. Якщо є правильні умови, тоді життя й з'являється. Це уникає питань, на які не можливо дати відповідь, на зразок: "Яка частина планет в зоні життя біля зірок може стати місцем виникнення життя?", або: "Яка кількість живих форм еволюціонує до інтелекту?". На ці питання немає відповідей до тих пір, поки ми не знайдемо життя, чого ми досі не зробили", - пояснив він.

Автори нового дослідження розробили дещо, що назвали "астробіологічним принципом Коперника", щоб визначити слабкі й сильні межі життя в галактиці. Вони включають питання про історію формування зірок нашої галактики і їхній вік, вміст металу й вірогідність того, що на їхній орбіті є планети на зразок Землі, та ще й у придатній для життя зоні, де могло б зародитися життя. Так звана "зона життя" знаходиться на відстані від зірки, де не надто холодно і не надто гаряче, щоб вода в рідкій формі, а отже й життя в відомому нам вигляді, могли існувати. З усіх факторів розміщення на такій відстані одне з найбільш важливих. Але, за словами Коселіса, ще важливіше, щоб зірка впродовж мільярдів років була стабільною.

Читайте такожШтучний інтелект знайшов квадратну «будівлю прибульців» на Церері

"Дві з Астробіологічних меж Коперника говорять, що розумне життя формується трохи менше або трохи більше, ніж за 5 мільярдів років. Власне, тому що на Землі придатна для контакту цивілізація виникла через 4,5 мільярди років", - сказав співавтор дослідження професор Том Вестбі.

Дослідники пояснюють, що розвиток життя на планеті за 4,5-5,5 мільярдів років - це жорсткі межі. Але м'які межі допускають, що воно може з'явитися в будь-який момент і після того, як цей час минув.

"Ми назвали ці межі астробіологічним принципом Коперника, тому що він допускає, що наше існування нічим не особливе. Суть в тому, що якщо умови, за яких розумне життя виникло на Землі, виникли й десь в іншому куточку галактики, тоді розвиток розуму там теж може еволюціонувати схожим на земний способом", - пояснив Конселіс.

Читайте такожПентагон виклав офіційні ролики невпізнаних об’єктів (відео)

Спираючись на свої розрахунки на основі жорстких астробіологічних меж Коперника, вчені визначили, що у галактиці, швидше за все, існує 36 активних і придатних для контакті цивілізацій. Це якщо допустити, що життя у Всесвіті формується так, як це відбулося на Землі. Адже це єдиний доступний людству приклад на даний момент. Також розрахунки включають умову, що батьківські зірки таких планет мають такий же вміст металів, як і Сонце. А наша зірка багата на такі речовини.

Вчені вважають, що жорсткі межі найбільш вірогідні. Тому що вони все одно допускають появу розумного життя впродовж мільярдів років після того, як воно з'явилося на Землі.