Вчені з Харкова відкрили залишки наднової зірки \ фото НАН України

Харківські вчені з Радіоастрономічного інституту досконально вивчили залишки наднової зірки Кассіопея А, яка знаходиться на відстані 11 тис. світлових років від Землі.

Про це йдеться у повідомленні Національної академії наук (НАН) України. Вчені пояснили, що за допомогою радіотелескопа "ГУРТ" українського виробництва в результаті спостережень, проведених з травня по жовтень 2019 року, змогли виявити залишки наднової зірки і виміряти її абсолютний інтегральний спектр. Вперше це вдалося зробити з рекордною точністю і роздільною здатністю.

Це дозволило визначити величини основних параметрів (температуру, величину іонізації і ступінь емісії) внутрішньої і зовнішньої матерії наднової. Вчені зазначили, що зірка є одним з наймолодших відомих залишків наднової (вік - близько 350 років).

Відео дня

Головне досягнення українських вчених у цьому дослідженні - розробка методу вивчення еволюції параметрів середовища всередині і зовні залишку наднової Кассіопеї А в часі.

Інші астрономічні новини

Наприкінці 2022 року телескопу Хабл вдалося сфотографувати смерть наднової зірки. В результаті вченим вдалося простежити за спалахом наднової за допомогою знімків космічного телескопа Хаббл. Вони вивчили три випадково зроблені знімки, які показують, як близько 11,5 млрд років тому вмирала зірка.

Вас також можуть зацікавити новини: