В Китаї вирішили створити значно небезпечнішу версію "ковіда" / Ілюстрація / REUTERS

В китайській лабораторії вчені заради експерименту створили мутований штам COVID-19, який показав 100-відсоткову летальність у мишей, чиї гени були максимально наближені до людських. Про це йдеться в матеріалах дослідження, оприлюднених минулого тижня в Пекіні.

Вірус GX_P2V є мутованою версією вірусу GX/2017, який називають "двоюрідним братом" відомого нам коронавірусу. Під час експерименту, дослідники використали лабораторних мишей, чиї гени були сконструйовані так, щоб бути подібними до людських.

Усі миші, які були заражені вірусом GX_P2V, померли протягом лише восьми днів, що, як відзначили дослідники, було "напрочуд" швидкою смертністю. Вірус інфікував легені, кістки, очі, трахеї та мозок мишей. Останнє було досить серйозним, щоб зрештою спричинити смерть тварин.

Відео дня

За кілька днів до смерті миші швидко втрачали вагу, мали згорблену позу й рухалися вкрай мляво. Найстрашніше те, що їхні очі повністю побіліли за день до смерті.

"Це підкреслює ризик поширення GX_P2V на людей і забезпечує унікальну модель для розуміння патогенних механізмів вірусів, пов’язаних із SARS-CoV-2", — пишуть автори.

Франсуа Баллу, експерт з епідеміології Інституту генетики Університетського коледжу Лондона, назвав дослідження "жахливим" і "абсолютно безглуздим з наукової точки зору".

"Я не бачу нічого цікавого, чому можна було б навчитися шляхом примусового зараження дивної породи олюднених мишей випадковим вірусом. І навпаки, я бачив, скільки всього може піти не так", — написав професор у Твіттері.

Він зазначив, що у короткому звіті із результатами дослідження, що був оприлюднений, не вказано, яких заходів безпеки було вжито під час експерименту.

"Відсутність цієї інформації викликає занепокоєння, що частина або все це дослідження, як дослідження в Ухані в 2016-2019 роках, яке, ймовірно, спричинило пандемію Covid-19, було необачно проведено без мінімальних умов біобезпеки та практик, необхідних для дослідження з потенційними збудниками пандемії", – зауважив він.

Китайське походження COVID-19

Як писав УНІАН, у березні минулого року директор ФБР Крістофер Рей заявив, що пандемія COVID-19, ймовірно, була спричинена витоком вірусу з лабораторії в китайському місті Ухань.

Аналогічного висновку дійшли і фахівці американського Міністерства енергетики, які теж досліджували це питання.

Однак у розсекреченому звіті Управління національної розвідки США сказано, що прямих доказів лабораторного походження коронавірусу немає. 

Вас також можуть зацікавити новини: