Вакцина від COVID-19 - вчені попередили про небезпеку вакцин Росії та Китаю / Reuters

У розроблених в Росії та Китаї вакцин від коронавірусу знайшли спільний потенційний недолік: вони ґрунтуються на вірусі застуди, що знижує їхню ефективність, кажуть експерти.

Про це пише Reuters.

Читайте такожУ Німеччині кажуть, що вакцину проти COVID-19 доведеться чекати аж до середини 2021 року

Відео дня

Вакцина CanSino Biologics (6185.HK), яку схвалили для використання у військових цілях в Китаї, є модифікованою формою аденовірусу типу 5 або Ad5. Зараз компанія веде перемовини щодо дозволу на екстрену допомогу у кількох країнах до завершення великих випробувань.

Водночас розроблена московським інститутом вакцина, яка була схвалена у РФ минулого місяця, попри обмежену кількість випробувань, теж ґрунтується на Ad5 та іншому, менш поширеному аденовірусі.

«Ad5 мене хвилює ще й тому, що у багатьох людей є імунітет. Я не впевнена, яка їхня стратегія… Може бути, вона не буде ефективною й на 70%, лише на 40%. І це в найкращому варіанті, поки не з’явиться щось інше», – розповіла дослідниця вакцин з Університету Джона Гопкінса Анна Дурбін.

Дослідники експериментували з вакцинами на основі Ad5 проти різних інфекцій протягом десятиріч, проте жодна з них не отримала широкого поширення. Вони використовують нешкідливі віруси як «вектори» для переносу генів з цільового вірусу – у цьому випадку нового типу коронавірусу – у людські клітини, викликаючи імунну відповідь для боротьби з COVID-19.

Однак багато людей вже мають антитіла проти Ad5, які можуть змусити імунну систему атакувати вектор замість відповіді на COVID-19, що робить ці вакцини менш ефективними.

Ризик ВІЛ

Деякі вчені також переймаються, що вакцина на основі Ad5 може збільшити імовірність інфікування ВІЛ.

У ході випробування вакцини проти ВІЛ на основі Ad5, проведеною Merck & Co (MRK.N) у 2004 році, люди з раніше існуючим імунітетом стали більш, а не менш чутливі до вірусу, який викликає СНІД.

Дослідники, зокрема провідний американський експерт з інфекційних захворювань, лікар Ентоні Фауч, у статті 2015 року заявили, що побічний ефект, імовірно, був унікальним для вакцин від ВІЛ. Але вони попередили, що захворюваність ВІЛ варто контролювати під час і після випробувань усіх вакцин на основі Ad5 у групі ризику.

«Я був би стурбований використанням цих вакцин у будь-якій країні та серед будь-якого населення, схильного до ризику зараження ВІЛ», – сказав лікар Ларрі Корі, співзасновник американської спілки з профілактики COVID-19.

Вакцина від коронавірусу: що наразі відомо

  • Китай схвалив клінічні випробування на людях вакцини проти коронавірусу, яка була вироблена з використанням клітин комах.
  • Країни Євросоюзу, Велика Британія, а також країни-партнери ЄС погодили план вакцинації від COVID-19. Згідно з ним, на першому етапі щеплення повинні отримати 40% їхнього населення. І такі наміри відрізняються від планів, які склали в ВООЗ.
  • Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) включила до переліку допущених до клінічних випробувань розроблювану в Казахстані вакцину від коронавірусу COVID-19. Всього списку 33 вакцини з 19 країн світу.
  • Потенційної вакцини проти коронавірусу вистачить на 5-10 років, пише Reuters.
  • Далеко не всі українці згодні вакцинуватися, щоб захиститися від коронавірусу. Тільки 47% громадян зізналися, що готові зробити відповідне щеплення, після того, як вакцину схвалить Всесвітня організація охорони здоров'я. Ще 42% українців заявили, що не збираються робити щеплення.