Скандал з витоком даних українців - подробиці / УНІАН

До витоку персональних даних громадян України можуть бути причетні посадовці Головного сервісного центру МВС України та Державної міграційної служби.

Про це повідомляє прес-служба ДБР.

Читайте такожПерсональна інформація українців в інтернеті. Як від цього захиститись та чи "світить" за це комусь покарання

Відео дня

Слідчі ДБР розслідувань розпочали досудове розслідування за фактом витоку інформації, що містила персональні дані громадян України та була розповсюджена в одному з анонімних телеграм каналів.

Досудове розслідування розпочато за фактами перевищення влади або службових повноважень працівниками правоохоронних органів, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованого збуту або розповсюдження інформації з обмеженим доступом, яка зберігається на комп'ютерах тощо, що заподіяло істотну шкоду, вчиненому за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365 та ч. 2 ст. 361-2 ККУ).

Як повідомляв УНІАН, днями в інтернеті з'явилося кілька телеграм-каналів, які розповсюджують персональні дані громадян. Зокрема, в мережі з'явилася інформація про дані 26 млн водійських посвідчень. Зокрема, активно почали поширюватися фейки, що ця інформація пов'язана з роботою додатка «Дія».

12 травня Міністерство цифрової трансформації спростувало чутки про «злиття» персональних даних з мобільного додатку для оцифрованих документів «Дія». «Додаток не має власної бази даних і не нагромаджує таку інформацію (мобільний додаток лише відображає інформацію з реєстрів). В Україні 9,5 млн водійських посвідчень, 6,5 млн з яких відображаються в додатку «Дія», - заявили в міністерстві.

Також 12 травня поліція відкрила провадження за фактом витоку персональних даних громадян на одному з анонімних телеграм-каналів.