Уряди 10 країн використовували військові шпигунські програми для незаконного стеження / фото REUTERS

Єврокомісія проведе розслідування щодо стеження за журналістами ЄС на тлі скандалу з використанням урядами країн шпигунської програми Pegasus.

Про це сказав єврокомісар із питань юстиції Дідьє Рейндерс, пише Euractiv.

"Ми починаємо збирати інформацію, щоб побачити, яка ймовірність використання такого роду програм в одній з цих країн-учасниць. Ми бачили коментарі в пресі з цього приводу", - сказав Рейндерс.

Він зазначив, що координуватиме розслідування Генеральний директорат з комунікаційних мереж, контенту і технологій. Про результати роботи також інформуватимуть судові органи й органи нагляду за захистом даних.

Як зазначає Euractiv, уряд Угорщини наразі єдиний в Європі, який звинувачується в незаконному використанні шпигунської програми Pegasus, розробленого ізраїльською компанією NSO. Ця програма початково створювалася для стеження за злочинними і терористичними мережами, однак схоже, що її використовували зі зловживаннями.

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що якщо звинувачення будуть підтверджені, це буде "абсолютно неприйнятно".

Читайте такожЗа Макроном могли стежити через телефон – ЗМІ

Шпигунська програма Pegasus

  • Журналістському консорціуму, що включає 16 редакцій, потрапив список із 50 тисяч телефонних номерів - потенційних цілей стеження. Уряди принаймні 10 країн нібито використовували військові шпигунські програми для незаконного стеження за журналістами, адвокатами, бізнесменами та представниками громадянського суспільства.
  • Творці ПЗ вважають його застосування легітимним. У заяві NSO Group сказано, що клієнти фірми - це виключно офіційні державні організації, що використовують її продукти для боротьби з тероризмом, організованою злочинністю, наркоторгівлею, педофілами і викрадачами дітей.
  • Троянська програма Pegasus здатна миттєво встановитися на телефон жертви, досить один раз натиснути на надіслане зловмисниками посилання. Після цього користувач програми отримує повний доступ до всіх файлів і додатків на чужому смартфоні, включаючи камеру і мікрофон. Про існування цієї програми відомо з 2016 року.