Водії та експедитори - в групі ризику / фото: pixabay.com

Юристи та експерти з трудового права вважають роботу за кордоном часто занадто ризикованою, а виклики, що стоять перед нелегальними українськими працівниками в Польщі та інших країнах, – надмірно високими, щоб це мало сенс.

Про це повідомляє "5 канал" в матеріалі, присвяченому нещодавній справі окружної прокуратури Варшави.

Йдеться про випадок, коли українським робітникам щомісяця довелося працювати по 350 годин в закладах громадського харчування у Польщі. У свою чергу юристи говорять, що захистити права людей, які працювали нелегально, фактично неможливо.

Відео дня

"За підсумками своєї роботи вони можуть залишитися без заробітної плати, без соціальних гарантій, стати жертвами злочинів, і при цьому ніяких правових наслідків для так званих їх роботодавців не наступить, оскільки у них будуть відсутні будь-які документи, що підтверджують правові відносини з роботодавцем", – пояснив у ефірі "5 каналу" адвокат Сергій Степанський.

До особливої категорії ризику, за інформацією журналістів, належать робочі спеціальності.

"Наприклад, водії або експедитори. На них взагалі можуть повісити ще й матеріальну відповідальність, або доведеться людині платити зарубіжні штрафи в Україні", – йдеться в матеріалі.