У Києві представники різних громадських організацій вимагали від керівництва Міністерства внутрішніх справ України публічно прозвітувати про розслідування епізодів нападів та вбивств на активістів, що борються з корупцією, журналістів та правозахисників.

Відео дня

Як передає кореспондент УНІАН, в мітингу брало участь близько 70 активістів.

За словами організатора акції Владислава Грєзєва, активісти вимагають від керівництва МВС публічного звіту щодо випадків вбивств, побиття, залякувань активістів-антикорупціонерів, екологів, правозахисників та журналістів в усіх регіонах України. Зокрема, учасники зібрання хотіли, щоб до них вийшли, зокрема міністр Арсен Аваков зі своїми заступниками і пояснили хід розслідування стосовно усіх справ. Натомість, до активістів вийшов директор департаменту комунікацій МВС Артем Шевченко.

Як стверджує Грєзєв, суспільство "не відчуває жодного прогресу" у розслідуванні цих справ. Він повідомив про намір передати керівництву МВС список усіх злочинів, які були вчинені за останні чотири роки. Серед іншого, йдеться про напад на члена «Харківського антикорупційного центру» Євгена Лісічкіна, напад на координатора «Харківського антикорупційного центру» Дмитра Булаха, про вбивство харківського активіста Миколи Бичка, напад на голову громадської організації «Небайдужі», екс-лідера одеського «Правого сектора» Сергія Стерненка, напад на голову одеського осередку організації ВО «Автомайдан» Віталія Устименка, напад на херсонського журналіста Сергія Нікітенка та про інші побиття.

На думку активістів, за всіма цими епізодами з боку поліції не простежується "жодного руху".

Читайте такожСлідство розглядає три версії нападу на херсонську активістку Гандзюк

Окреме занепокоєння активісти висловлювали стосовно розслідування справи нападу на виконуючу обов'язки керуючого справами Херсонської міської ради Катерини Гадзюк.

Під час акції активісти вимагали відсторонення всього керівництва МВС у Херсонській області. Окремо вони вимагали відставки міністра Авакова.

Громадський активіст Дмитро Гнап зазначив, що "є велика проблема вже за першу добу розслідування справи Гандзюк. Зокрема, те, що оперативна слідча група не вилучала відео з камер спостереження, не опитувала можливих свідків, не провела експертизу речовини, якою було облито постраждалу". На його думку, розслідування цієї справи "очевидно, провалюється", бо "багато слідчих дій не було зроблено".

Своєю чергою директор департаменту комунікацій МВС Шевченко відзначив, що "експертизу речовини можна провести тільки за рішенням суду". Він додав, що деталі розслідування справи Гандзюк повідомлять сьогодні на брифінгу у Херсоні представники місцевої поліції.

При цьому Гнап запитав у представника МВС: "Чи відомо вам, що Гандзюк, яку вчора облили кислотою, викривала працівників департаменту захисту економіки Головного управління Нацполіції у Херсонській області в корупційних оборудках, а відтак, є очевидний конфлікт інтересів як мінімум заступників керівництва управління Нацполіції в області?".

На це Шевченко відповів: "Мені відомо про те, що я бачив якийсь допис про це, але конфлікту інтересів у цьому не бачу, поки що, оскільки департамент захисту економіки - це міжтериторіальний орган, він не входить до Головного управління Нацполіції". Він сказав, що не знає про те, в чому полягала суть діяльності Гандзюк.

Шевченко зазначив, що оскільки усі озвучені епізоди нападів на активістів розслідуються в різних регіонах різними Головними управліннями Національної поліції, "нам треба час для того, щоб зібрати дані, в якому стані перебуває розслідування тієї чи іншої справи".

Він пообіцяв, що після отримання від них детальної інформації з чітко перерахованими епізодами нападів на активістів слідству буде направлено звернення, щоб воно прозвітувати про результати розслідування.

"Норма статті 222 КПК дозволить нам це зробити тільки за згодою слідчого", - уточнив речник МВС і запевнив, що візьме на себе відповідальність "донести до слідчих органів Національної поліції вимогу громадськості почути детальну інформацію про розслідування конкретних епізодів нападів, яка вас цікавлять".

При цьому активісти хочуть, щоби розслідування нападу на Гандзюк було передано слідчим у Київ. Шевченко відповів, що для цього має бути ухвалене рішення керівництвом Нацполіції.

У коментарі УНІАН активіст Грєзєв повідомив, що після спілкування з Шевченком задоволений лише тим, що той пообіцяв "організувати звіт, принаймні докласти до цього зусиль".

"Я в це не вірю. Я знаю і розумію, як працює система влади в країні. Це просто буде черговим маркером їхньої брехні", - додав він.

Читайте такожПідозрюваний у вбивстві ветерана АТО в Бердянську є екс-бійцем "Торнадо" - Геращенко

Також під час спілкування речника МВС з учасниками акції протесту сталася словесна перепалка між ним та одним із активістів.

Своєю чергою Гнап сказав, що не задоволений тим, що сьогодні повідомив активістам Шевченко. На його переконання, у поліції Херсонщини " просто немає бажання " належно розслідувати напад на Гандзюк.

"Ми це чудово бачимо. Чому немає бажання? Бо Катерина їх викривала, і за першу добу після на нападу на неї вони (правоохоронці – УНІАН) багато чого не зробили", - зауважив активіст.

"Немає вже просто сил і немає додаткових слів розповідати як покривають бандитів люди в цих кабінетах, в кабінетах Головного управління поліції у Херсонській області. Вони всі покривають бандитів", - запевнив Гнап.

Він також виступає за те, щоб розслідування справи про напад на Гандзюк перенесли до Києва.

"Ще краще, щоб її забрала собі СБУ, але це важко перекваліфікувати з точки зору кримінального кодексу. Це треба спеціальне рішення генерального прокурора", - резюмував він.

На його переконання, у херсонських поліцейських "є мотив не розслідувати цю справу".

Як повідомляв УНІАН, 31 липня стався напад на радницю міського голови Херсона Катерину Гандзюк. Біля під'їзду її будинку невстановлений чоловік облив її кислотою.

Жінку з хімічним опіком більше 30% тіла госпіталізували до обласної лікарні. Її стан лікарі оцінюють як тяжкий.

Напад на співробітницю міськради Херсона поліція кваліфікувала як "Нанесення тяжких тілесних ушкоджень, вчинених з метою залякування".

Справа перебуває на особистому контролі генерального прокурора Юрія Луценка.