Ілюстрація / REUTERS

82% українців оцінюють соціально-економічну ситуацію в країні як погану.

Як передає кореспондент УНІАН, відповідні дані опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), проведеного з 23 листопада по 3 грудня 2018 року, були оприлюднені на брифінгу в Києві.

Ще 14,3% вважають її посередньою. І лише 0,9% добре оцінює становище. Ще 2,8% завагалися з відповіддю або взагалі відмовилися відповідати.

Відео дня

Читайте такожМайже 80% громадян вважає, що Україна рухається у неправильному напрямку – опитування

Респондентам, які посередньо або погано оцінили ситуацію, ставилися два додаткові запитання.

На запитання про те, хто винен у негараздах, 78,6% респондентів обрали варіант «некомпетентні та/або корумповані державні діячі, які перебувають при владі». Ще 5,6% обрали варіант «воєнна агресія Росії», 3% – «опозиційні політики, які заважають роботі органів влади та розхитують ситуацію в країні», 2,4% – «надмірне втручання Заходу у внутрішні справи України». Інші варіанти обрали менше 1% респондентів.

На друге запитання про те, з ким/чим респонденти пов’язують сподівання на покращення ситуації, 34,3% відповіли, що вони «не мають сподівань, що ситуація покращиться в найближчий час». Також 15,4% респондентів обрали варіант «опозиційні політики, які прийдуть до влади і привнесуть потрібні зміни», 7,4% – «громадські діячі, які своїми діями контролюють владу і спрямовують ухвалення рішень у правильному напрямку», 5,3% – «підтримка України країнами Заходу», 2,9% – «тиск країн Заходу на керівників України для здійснення потрібних перетворень», 1,5% – «підприємці, які сприяють економічному прогресу країни», 1,1% – «припинення Росією агресії щодо України», 1% – «засоби масової інформації, які викривають зловживання політиків і доносять правду до населення». Інші варіанти обрали менше 1% респондентів.

За даними опитування, 52,6% респондентів вважають, що для справжніх змін в Україні треба одночасно змінювати і особистості керівників, і правила, за якими живе суспільство. 22,1% вважають, що передусім повинні змінитися особистості керівників, 14,7% – що передусім треба змінювати правила життя суспільства. Вважають, що нічого змінювати не треба – 2,5%. Ще 8,1% завагалися або відмовилися відповідати.

Загалом опитано 2000 респондентів. Статистична похибка вибірки не перевищує 3,3% для показників близьких до 50%, 2,8% - для показників близьких до 25% і 2% - для показників близьких до 10%, 1,4% - для показників близьких до 5%.