Вселенський патріарх Варфоломій / фото peoples.ru

Вселенський патріарх Варфоломій направив листи підтримки на адресу митрополитів Симеона (Шостацького) і Олександра (Драбинка) за участь в об'єднавчому соборі православних церков.

У них йдеться про те, що єпархії митрополитів тепер належать до Вселенського престолу. Листи було підписано 14 грудня тобто за три дні до того, як УПЦ МП вирішила позбавити Симеона і Олександра єпархій. Про це повідомляє видання LB.ua, яке має копію документа, надісланого Симеону.

Читайте такожМитрополит колишньої УПЦ МП Симеон оголосив про свій перехід до новоствореної ПЦУ (відео)

Відео дня

"Ваше Преосвященство, митрополит Вінницький і Барський, улюблений в Дусі Святому брат і слуга-товариш нашої Мірності, пан Симеон! Щоб були Вашому Преосвященству благодать і мир від Бога!

Після того як Ви, Ваше Преосвященство, звернулися до нашої Мірності і виклали свою справу нам, милістю Божою Архієпископа Константинополя-Нового Риму і Вселенського Патріарха, як не тільки тому, хто завдяки піклуванню Церкви має незаперечний обов'язок судити про церковні справи, де б вони не відбувалися, і давати їм остаточне рішення, але і як Вашому батькові і владиці, оскільки Ваша єпархія, яка в давній час підпала під іншу церковну юрисдикцію, була відновлена завдяки відкликанню і скасуванню Грамоти, виданої нашим пріснопам'ятним попередником Діонісієм IV, і тепер належить до Великої Константинопольської Христової Церкви і визнається її істинною дочкою, ми дійшли згоди за допомогою цієї Патріаршої Грамоти прийняти Вас в юрисдикцію нашого Святійшого Апостольського і Патріаршого Вселенського Престолу разом з Вашим непорочним кліром і благочестивим народом, звільняючи від будь-якої відповідальності, або звинувачення, або будь-якої іншої заборони, що накладається на Вас яким би то не було церковним органом, і повністю приймаючи все, що Ви робили як єпископ і пастир.

З батьківською молитвою ми викладаємо Вам своє Патріарше благословення, братськи цілуємо і від щирого серця закликаємо на Вас благодать і милість в Тройці поклоняємого Бога, Якому слава і влада на віки".

Фото ukr.lb.ua

Аналогічне звернення у себе в фейсбуці опублікував митрополит Олександр.

Як повідомляв УНІАН, 15 грудня Об’єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Епіфанія предстоятелем єдиної помісної православної церкви в Україні. 6 січня у Стамбулі він отримає томос про автокефалію від вселенського патріарха Варфоломія.

17 грудня Синод колишньої УПЦ МП звільнив з посад священників, які брали участь у Об’єднавчому соборі, у числі яких двоє архієреїв – митрополит Вінницький і Барський Симеон (Шостацький), а також митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр (Драбинко).