Сьогодні біля будівлі Генерального консульства РФ в Одесі під час акції на підтримку полонених українських військових моряків поліцейські затримали двох активістів, які намагалися облити будівлю червоною фарбою.

Відео дня

Як передає кореспондент УНІАН, вранці близько 60 представників українських патріотичних організацій зібралися на Гагарінському плато, де знаходиться російське Генконсульство.

Вони прикріпили до огорожі прапор ВМС ЗСУ, висловили підтримку військовим морякам, взятим у полон у Керченській протоці.

Відомий в Одесі активіст Тодор Пановський взяв банку з червоною фарбою, що символізує кров українців, і мав намір вилити її на стіну будівлі. Однак присутні на місці правоохоронці (кілька десятків осіб) завадили це зробити.

Пановський почав чинити опір, коли його «скручували» поліцейські, банка виявилися відкритою, і її вміст вилився на дорогу, активістів і на взуття деяких поліцейських.

Пановського посадили в поліцейський автомобіль і вивезли. Також, як пояснили УНІАН учасники акції, з цієї ж причини затримано активіста Олександра Смолянінова.

Читайте також"Відчуваю провину перед Україною": російський активіст розповів про підтримку полонених моряків (фото)

Акція протесту біля консульства продовжилась. Активісти скандували: «Слава Україні! Героям слава!», а також запалили фаєри з жовтим і синім димом, символізуючи прапор України. На дорозі біля консульства розлита фарба розтеклася, забруднивши велику ділянку, що створює ефект крові.

Учасники акції пояснили, що саме сьогодні прийшли до російського диппредставництва, оскільки 15 січня «в Росії відбувається судилище над нашими хлопцями».

У відділі комунікацій Головного управління Нацполіції в Одеській області заявили, що під час акції біля Генконсульства РФ на підтримку українських моряків один із її учасників намагався залити фарбою розміщену на воротах табличку з назвою дипломатичної установи.

«На вимоги правоохоронців не порушувати громадський порядок чоловік не відреагував і продовжив протиправні дії. В цей час інший учасник почав відтягувати поліцейських, перешкоджаючи їм виконувати свої повноваження», - заявили в главку.

Зараз обох активістів «запрошено» до відділення поліції для дачі пояснень. Вирішується питання про притягнення їх до адміністративної відповідальності за ст. 173 (дрібне хуліганство) і ст. 185 (злісна непокора законному розпорядженню або вимозі поліцейського, члена громадського формування з охорони громадського порядку та державного кордону, військовослужбовця) Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку українському буксиру «Яни Капу» і двом катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід і Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливості проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них отримали поранення. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Усі полонені були заарештовані так званим «судом» у Криму, після цього їх перевезли до московських слідчих ізоляторів «Лефортово» і «Матроська тиша».

Сьогодні, 15 січня, Лефортовський райсуд Москви задовольнив клопотання слідства і почав розгляд питання про продовження строку арешту моряків у закритому режимі.