Андрій Ейдер міг заразитися гепатитом В / фото facebook.com/taisiya.turchyn

Наймолодшого українського військового моряка Андрія Ейдера у російській в’язниці могли заразити гепатитом.

Про це заявив адвокат Микола Полозов з посиланням на інформацію захисниці Ейдера Олександри Маркової.

Читайте такожРосійські слідчі допитали чотирьох українських моряків - адвокат

Відео дня

"Є серйозні підозри, що пораненого військовополоненого Андрія Ейдера заразили в медсанчастині СІЗО "Матроська тиша" гепатитом В. Якщо аналізи підтвердяться, то це зовсім щось позамежне", - написав він.

"Офіційне підтвердження цьому буде лише на початку наступного тижня, коли я особисто побачу епікриз, який все-таки видали Андрію при переведенні з "Матроської тиші" до "Лефортова", - зазначила Маркова.

Вона наголосила, що якщо Ейдер захворів на гепатит не у в’язниці, то до тюремних лікарів є питання, наприклад, чому раніше про хворобу ніде не вказувалось, чому лікарі не виявляли хворобу.

"На жаль, сьогодні п’ятниця, і попереду ще цілих два дні, які тягнутимуться вічністю в очікуванні хоч якоїсь визначеності", - написала Маркова.

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала прохід до Керченської протоки буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. Під час виходу з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливість проходження через протоку.

Читайте такожПосол Євросоюзу в РФ здійснив демарш через затриманих українських моряків

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовці. Троє з них дістали поранення. Українців обвинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всіх полонених було заарештовано так званим «судом» у Криму, після чого їх відправили до московських СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша».

24 січня Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію «Загострення напруження довкола Азовського моря і Керченської протоки та загрози європейській безпеці» в якій, в тому числі, закликала РФ надавати допомогу захопленим українським морякам відповідно до вимог міжнародного гуманітарного права, зокрема, з Женевською конвенцією про поводження з військовополоненими.