Асамблея засуджує застосування військової сили Російською Федерацією / фото УНІАН

Парламентська асамблея Ради Європи закликала Російську Федерацію надавати допомогу захопленим українським морякам у відповідності з вимогами міжнародного гуманітарного права, зокрема, з Женевською конвенцією про поводження з військовополоненими.

Відповідну резолюцію «Загострення напруження довкола Азовського моря і Керченської протоки та загрози європейській безпеці» ухвалили делегати на зимовій сесії ПАРЄ у Страсбурзі. Документ підтримали 103 парламентарії, “проти” проголосували троє, 16 - “утрималися”.

“Асамблея наполегливо закликає Російську Федерацію негайно звільнити українських військовослужбовців і забезпечити надання необхідної медичної, правової та консульської допомоги у відповідності з положеннями міжнародного гуманітарного законодавства такими як Женевські конвенції”, - наголошується у резолюції.

Відео дня

Також ПАРЄ закликала міжнародні організації, зокрема, Міжнародний комітет Червоного Хреста та Комітет Ради Європи з питань запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню (КЗК), відвідати українських військовослужбовців у російських слідчих ізоляторах та висловила підтримку будь-яким дипломатичним зусиллям держав-членів Ради Європи, спрямованим на звільнення українців.

Крім того, Асамблея закликала Росію забезпечити свободу судноплавства в Азовському морі та Керченській протоці на підставі Договору про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки, підписаного Україною і Росією у грудні 2003 року і ратифікованого у квітні 2004 року, та Конвенції ООН з морського права.

“Асамблея засуджує застосування військової сили Російською Федерацією проти українських військових кораблів та їхніх екіпажів”, - сказано у резолюції.

Читайте такожПАРЄ підтримала пропозицію Німеччини і Франції щодо моніторингу ситуації в Керченській протоці

Разом з тим, ПАРЄ закликала РФ та Україну утримуватися від будь-яких подальших кроків, що можуть ускладнити юридичні суперечки між ними, загострити конфлікт та загрожувати безпеці в усьому регіоні.

У резолюції підтверджується, що Асамблея підтримує суверенітет та територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

До того ж парламентарії засудили спорудження Росією мосту через Керченську протоку, що вони вважають незаконним та ще одним порушенням суверенітету України.

Крім того, парламентарії висловили занепокоєння з приводу вибіркових обшуків російськими прикордонниками українських та міжнародних суден в Азовському морі.

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала прохід до Керченської протоки буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. Під час виходу з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливість проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовці. Троє з них дістали поранення. Українців обвинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всіх полонених було заарештовано так званим «судом» у Криму, після чого їх відправили до московських СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша».