Бекіров потребує постійного системного медичного догляду / Скриншот - Facebook, Телеканал ATR

Дочка заарештованого кримськотатарського активіста Едема Бекірова побоюється, що нові хвороби її батька, які виникають в умовах тримання під вартою, можуть привести до летального результату.

Читайте такожСтан здоров'я активіста Бекірова надкритичний, Росія приховує інформацію – омбудсмен

Як передає кореспондент УНІАН, про це в Києві повідомили учасники прес-конференції з нагоди дня народження заарештованого активіста. Голова правління Кримськотатарського ресурсного центру, член Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв зазначив, що на сьогодні Бекіров до 11 лютого має перебувати під вартою в слідчому ізоляторі Сімферополя. За словами Барієва, його тримають в антисанітарних умовах і він потребує постійного системного медичного догляду.

"Для нас дуже важливо, щоб ми сьогодні нагадали всьому світові, широкій громадськості про те, що людина, яку практично ФСБ вбиває, потребує нашої допомоги, нашої підтримки", - сказав Барієв.

У свою чергу, дочка заарештованого кримськотатарського активіста Елеонора Бекірова додала, що її батька тримають у жахливих умовах, у дуже маленькій кімнаті, і що йому не надають належної медичної допомоги. Заарештований Бекіров з 2005 року хворіє, і протягом усіх цих років бореться за життя.

"Йому потрібно робити тричі перев'язки, оскільки відкрита рана на нозі. Йому треба приймати 16 таблеток, які життєво важливі, необхідні", - сказала дочка Бекірова.

"За місяць перебування в СІЗО у нього відкрилася ще одна гнійна рана, оскільки перев'язується він сам. Лікар один раз приходив до нього в камеру, і не для надання медичної допомоги, а просто поговорити", - додала вона.

Також вона зазначила, що Бекірова "підсадили" на інсулін, хоча за 18 років хвороби він не був інсулінозалежним, і це може привести до летального результату.

"Інсулін йому не можна колоти, оскільки він впливає на серце", - сказала вона.

"У камеру йому вже дають готовий шприц. За їх словами - це інсулін. Але ми не знаємо, інсулін це чи якісь інші ліки. Він робить уколи сам. Тобто кожна хвороба батька - вона може привести до летального результату. На прикладі мого батька , це моя думка, вони намагаються залякати весь кримськотатарський народ ", - заявила дочка Бекірова.

Дочка заарештованого кримськотатарського активіста також розповіла, що її батько займав активну позицію і брав участь у заходах кримськотатарського народу.

Вона зазначила, що в умовах російської окупації Криму не потрібно бути політиком, а досить бути лише кримським татарином, щоб стати затриманим.

"У мене мама - вона член Меджлісу, вона заступник голови районної адміністрації міста Генічеська, і я думаю, що це тиск на неї, тому що вона відкрито заявляє свою позицію, говорить про це, і природно вони таким шляхом вирішили вплинути", - сказала дочка Бекірова.

У свою чергу, Барієв зазначив, що родина Бекірова завжди була активною в русі кримскотатарскго народу.

"Той факт, що дружина Едема Бекірова є моєю колегою в Меджлісі кримськотатарського народу, вона активна, я думаю, - це, в тому числі, є причиною для того, щоб чинити тиск на кримськотатарських активістів, на представників Меджлісу, бо Меджліс кримськотатарського народу заборонений в Криму, і відповідно, сам Едем-ага, він дійсно постійно був активним у різних ненасильницьких публічних акціях", - заявив Барієв.

"І я думаю, що ФСБ саме і відстежувала ці процеси, і я думаю, це один із способів тиску на кримськотатарську громадськість, на кримськотатарських активістів, і в першу чергу, що його дружина є членом Меджлісу", - додав він.

Як повідомляв УНІАН 12 грудня 2018 року російські силовики затримали Бекірова на адмінкордоні з окупованим Кримом і вивезли до будівлі ФСБ РФ у Сімферополі.

Активіста звинувачують у зберіганні, поширенні та транспортуванні понад 10 кг тротилу і 190 бойових патронів.

Йому нещодавно зробили складну операцію на серці, але не надають медичної допомоги. Також Бекірову ампутували ногу.

Наступного дня після затримання так званий "суд" у Сімферополі обрав Бекірову запобіжний захід у вигляді тримання під вартою в СІЗО до 11 лютого 2019 року.

15 січня уповноважений ВР України з прав людини Людмила Денісова повідомляла, що Бекірова вивозили до Сімферопольської лікарні на медобстеження. 18 січня стало відомо, що Бекірова повернули до СІЗО, хоча його обстеження мало тривати два тижні.

23 січня голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що стан Бекірова різко погіршився.

Денісова переконана, що Російська Федерація приховує інформацію про справжній стан здоров'я Бекірова.