Екскурсія була скасована через пізню заявку / фото facebook.com/RomanTsymbaliuk

В Одесі зірвалася зустріч родичів військовополонених українських моряків з дипломатами зі США і ЄС.

Про це у Facebook повідомила перший віце-спікер Верховної Ради України Ірина Геращенко.

За її даними, зустріч мала відбутися на борту американського есмінця USS Donald Cook (DDG75), який прибув до Одеського морського порту 25 лютого.

Відео дня

Геращенко зазначає, що раніше отримала інформацію про те, що сім'ї моряків не змогли відвідати есмінець нібито через акцію «Хто замовив Катю Гандзюк?», під час якої вчора ввечері на морському вокзалі затримали її учасників. Однак пізніше їй повідомили про іншу причину.

Читайте такожУкраїнські моряки продовжують залишатися під вартою в Росії: суд відхилив 20 апеляцій адвокатів

«Пізніше мені скинули посилання, екскурсія була скасована через пізню заявку. Спасибі за це посилання. Це важливо, я мала іншу інформацію від джерел, близьких до сімей (про акцію протесту - УНІАН). Я обов'язково зв'яжуся з ВМС України і дізнаюся, чому посадові особи не змогли швидко оформити заявку, якщо сім'ї були запрошені та прибули», - написала Геращенко.

Перший віце-спікер парламенту акцентує, що їй «дійсно дуже і дуже прикро», що сім'ї не змогли відвідати есмінець, оскільки для них це була б важлива подія і психологічна підтримка.

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала прохід до Керченської протоки буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливість проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них дістали поранення. Українців обвинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всі полонені були заарештовані так званим «судом» у Криму, після чого їх відправили в московські СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша». Лефортовський райсуд Москви продовжив арешти захопленим українським військовим до кінця квітня.

5 лютого президент України Петро Порошенко зазначив, що Україна відстоюватиме своє право вільного проходження через Керченську протоку. Президент не став конкретизувати, коли відбудеться чергове проходження українських кораблів через Керченську протоку, але зазначив, що на кораблях будуть тільки добровольці, журналісти і експерти ОБСЄ.

25 лютого в Одеський морський порт увійшов американський ракетний есмінець USS Donald Cook (DDG75), на борту якого вчора відбулася зустріч президента України Петра Порошенка іспеціального представника Державного департаменту США з питань Укрaіни Курта Волкера.

Увечері 26 лютого на морському вокзалі порту біля американського есмінця затримали двох учасників акції «Хто замовив Катю Гандзюк?».