Великдень неможливо уявити без писанок і духмяної випічки. При цьому святковий стіл має бути не тільки смачним, але також яскравим і ошатним.

І тут перед господинями виникає питання: як прикрасити паску - головний символ Великодня? Ідеї декору для святкової випічки УНІАН зібрав в одному матеріалі.

Читайте такожСалати на Великдень: 5 оригінальних рецептів

Потрібно відразу зазначити, що якихось особливих правил у тому, як прикрасити паску – немає. Можна цілком і повністю піддатися натхненню.

Лаконічний, бюджетний і простий у виконанні декор паски - присипка з подрібненого цукру. Білосніжна пудра, що покриває золотисту скоринку святкового кексу, стане в нагоді, коли випічки багато, а часу її прикрашати практично немає.

Ще одна ідея, як прикрасити паску, знайома всім з дитинства. Скористайтеся яєчними білками, які залишилися після приготування пасхальних кексів. Збийте з цукровою пудрою в густу білу масу, а потім прикрасьте пишною білковою «шапкою» паски, які вже охололи.

Ви можете додати до звичайної глазурі барвник або ж добитися потрібного кольору за рахунок соку фруктів або овочів. Наприклад, журавлина забезпечить червоний відтінок, буряк - рожевий, темний виноград - синій.

Читайте такожСтрасний тиждень: коли пекти паски і фарбувати яйця на Великдень

Якщо ви вмієте готувати традиційну білкову глазур для пасок, рецепт меренги не викличе у вас труднощів. Головна відмінність - у використанні цукру. Спочатку з нього потрібно зварити сироп і тільки потім додавати до білків. Меренга має більш легку і повітряну консистенцію, а ще її прийнято подрумянювати пальником.

Такі смаколики готувати власноруч необов'язково. Сьогодні в будь-якому супермаркеті можна знайти різнокольорові пірамідки безе і пухкі облачки маршмеллоу. Складіть незвичайну композицію, додайте намистини кондитерської присипки - і оригінальна прикраса пасок до Великодня готова.

Тісто зі смаглявою скоринкою, щедро полите шоколадом, не залишить байдужим жодного ласуна. Можна приготувати глазур зі вершковим олією, а можна просто розтопити темний або білий шоколад на водяній бані і покрити верхівку паски. Якщо хочеться ще цікавіше, додайте какао-порошок, шоколадні краплі або тертий шоколад.

Мастика, яку використовують для прикрашання тортів, добре підійде і для декору великодніх страв. Напередодні свята спробуйте відшукати на прилавках магазинів щось тематичне - курчат, зайчиків, великодні яйця, написи з привітаннями. Привабливо будуть виглядати і звичайні квіти. Тим, хто не шукає легких шляхів або просто хоче привернути до оздоблення пасок всю сім'ю, можна купити готову мастику і спорудити фігурки своїми руками.

Використовуйте ваші улюблені ласощі - від шоколадних батончиків до печива, медових пряників і макарунів.

Горіхи та сухофрукти. Цю корисну альтернативу кондитерським виробам можна додавати не тільки в тісто для пасок, але і використовувати для їх декору. Чим багатший, тим краще!

Раніше УНІАН розповів, як оригінально прикрасити яйця на Великдень.