Експерт також зазначив, що зараз в країні влаштовуються диверсії проти української мови / УНІАН

Закон про мову, який 25 квітня прийняла Верховна Рада, є не тільки важливим, але і довгоочікуваним для українців.

Таку думку в коментарі "Главреду" висловив культуролог і літературознавець Вадим Скуратовський. Він нагадав, що українська мова була заборонена в 1876 році.

Тоді російський цар Олександр II видав так званий Емський указ, який вводив жорсткі обмеження на використання української мови в Російській імперії.

Відео дня

Читайте такожБіля Ради зібрався мітинг на підтримку "мовного" закону (фоторепортаж, видео)

"Указ заборонив всі усні й друковані варіанти української мови на території Наддніпрянської України. З того часу почалася абсолютна атака проти української мови і тривала до сьогоднішнього дня. І тільки зараз, через півтора століття, зупинилася ця атака", - говорить Скуратівський.

Експерт також зазначив, що зараз в країні влаштовуються диверсії проти української мови, але з прийнятим законом вони "зійдуть нанівець".

"Весь цей час деякі депутати суржиком лякають, що все погано в цьому законі, від "А" до "Я". Інші лякають конфліктами з Польщею та Угорщиною, до яких нібито призведе прийняття закону. Це і є диверсії. На превеликий жаль, за останні півстоліття українців привчили не поважати рідну мову. Це все не зникне за один день, але тепер буде наштовхуватися на юридичні бар'єри", - упевнений культуролог.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 25 квітня, Верховна Рада України ухвалила закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Закон підтримали 278 народних депутатів.

Він передбачає, що кожен громадянин України зобов'язаний володіти державною мовою як мовою свого громадянства. При цьому держава організовує курси української мови для дорослих і забезпечує можливість вільно опанувати державну мову громадянам України, які не мали такої можливості.

Відповідно до закону, особа, яка має намір набути громадянство України, зобов'язана підтвердити відповідний рівень володіння державною мовою. При цьому, зокрема, особи, які проходять військову службу в Збройних силах України та нагороджені державною нагородою, і особи, прийняття яких до громадянства України становить державний інтерес для країни, мають право на набуття українського громадянства без засвідчення рівня володіння державною мовою, але зобов'язані оволодіти нею протягом одного року з дня набуття громадянства.

Дія закону не поширюється на сферу приватного спілкування та здійснення релігійних обрядів.

Закон набирає чинності через місяць з дня його опублікування, крім низки позицій, набрання чинності якими відкладається на кілька років.