Під час подій 2 травня 2014 року загинули 48 осіб / фото УНІАН

Наразі продовжується розслідування щодо можливого впливу невідомих слідству осіб, зокрема, іноземців, на працівників ГУМВС України в Одеської області та інших правоохоронних органів, внаслідок чого вони не вжили вичерпних та необхідних заходів для забезпечення охорони громадського порядку 2 травня 2014 року в Одесі.

Про це йдеться в повідомленні на сторінці Управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України у Facebook.

Зазначається, що Управлінням спецрозслідувань ГПУ здійснювалося розслідування за фактами неналежного виконання службових обов’язків працівниками правоохоронних органів щодо забезпечення охорони громадського порядку 2 травня 2014 року під час проведення ходи та виниклих в наступному масових заворушень у м. Одеса, що спричинило тяжкі наслідки.

Відео дня

Читайте такожНа акції пам'яті в Одесі почалися сутички між проукраїнськими активістами та їх опонентів (фото, відео)

Як зазначили у ГПУ, за результатами розслідування було повідомлено про підозру колишнім начальнику ГУ МВС України в Одеській області, його заступнику, начальнику Одеського міського управління ГУМВС України в Одеській області, начальнику полку патрульної служби та відділу громадської безпеки у вчиненні низки злочинів.

Йдеться про дії, передбачені ч.2 ст.364 КК України, а саме: зловживання службовим становищем, тобто умисне, з метою одержання для себе неправомірної вигоди немайнового характеру використання службовою особою службового становища шляхом умисної бездіяльності всупереч інтересам служби, що призвело до тяжких наслідків, а саме: загибелі 48 осіб, отриманні 197 особами тілесних ушкоджень різного ступеню тяжкості, спричиненні матеріальних збитків в сумі 213 961,24 грн.

Також це дії, передбачені ч. 3 ст. 135 КК України, тобто, завідоме залишення без допомоги осіб, які перебували в небезпечному для життя стані і позбавлені можливості вжити заходів до самозбереження внаслідок безпорадного стану, якщо той, хто залишив без допомоги, зобов’язаний був і мав змогу надати їм допомогу, що призвело до смерті 42 осіб.

Колишньому начальнику ГУМВС України в Одеській області також інкриміновано вчинення злочину, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України, - службове підроблення офіційних документів щодо начебто введення в дію плану "Хвиля".

Крім того, йдеться у дописі, у лютому 2016 року стосовно начальника обласного управління та у травні 2018 року стосовно трьох посадовців міського управління УМВС України в Одеській області до суду були направлені обвинувальні акти за вищевказаними обвинуваченнями. Судовий розгляд обвинувальних актів триває.

Колишнього заступника начальника ГУМВС України в Одеській області оголошено у розшук та вирішується питання щодо застосування процедури спеціального досудового розслідування (in absentia).

Крім цього, закінчено досудове розслідування та до суду направлено обвинувальний акт стосовно трьох колишніх співробітників ОМУ ГУМВС України в Одеській області (ч. 1 ст. 365, ч. 1 ст. 367 КК України) за фактом неналежного виконання службових обов’язків, що призвело до пошкодження 4 травня 2014 року майна міського управління, а також перевищення службових обов’язків і незаконного звільнення з ізолятора тимчасового тримання 63 осіб, які були затримані на підставі ст. 208 КПК України. Судовий розгляд триває.

"На теперішній час продовжується розслідування щодо можливого впливу невідомих слідству осіб і, зокрема, іноземних, на працівників ГУМВС України в Одеської області та інших правоохоронних органів, внаслідок чого останні не вжили вичерпних та необхідних заходів щодо забезпечення охорони громадського порядку 02.05.2014 у м. Одесі, за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 27, ч. 2 ст. 364 КК України", - наголосили в прокуратурі.

Зазначається, що кримінальні провадження за фактами масових заворушень 2 травня в Одесі, вчинених при цьому вбивств та інших злочинів, а також за фактами неналежного виконання своїх обов’язків службовими особами обласного управління з питань надзвичайних ситуацій розслідувалися та розслідуються слідчими підрозділами Національної поліції.

Довідка УНІАН. 2 травня 2014 року в Одесі в результаті масових заворушень за участю проросійських і проукраїнських активістів загинули 48 людей, постраждали більш як 200. Зіткнення почалися в центрі міста, де було застрелено кількох людей. Відтак проукраїнські активісти прийшли на Куликове поле, на якому розташовувалося наметове містечко сепаратистів. Намети загорілися, почалася пожежа в Будинку профспілок, в якому також загинули люди.