Він сказав, що ці «радянські традиції» Росія як і раніше використовує для дестабілізації ситуації в Україні / фото УНІАН

Голова Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович наполягає на тому, що День пам’яті і примирення, який відзначається 8 травня, має бути вихідним.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав у коментарі журналістам.

Читайте такожДень пам’яті і примирення відзначили у Львові (фоторепортаж)

Відео дня

«Може залишатися два свята: 8 травня як День пам'яті і примирення, коли ми разом з усією Європою за європейськими традиціями вшановуємо всіх учасників цієї війни, 9 травня має залишатися Днем перемоги над нацизмом. Але я вважаю вкрай важливим, щоб статус вихідного дня було перенесено саме на 8 травня, для того щоб ми поступово таки відмовилися від радянських традицій відзначення завершення Другої світової війни», - наголосив В’ятрович.

Він підкреслив, що ці «радянські традиції» Росія нині використовує для дестабілізації ситуації в Україні.

«9 травня як вихідний день, на жаль, став можливістю і підставою для проведення різного роду політичних провокацій і маніпуляцій, які не мають нічого спільного із вшануванням загиблих учасників цієї війни чи пошаною до живих учасників цієї війни», - сказав В’ятрович.

На його думку, в тому, аби перенести вихідний день, не буде міститися жодної зневаги до живих ветеранів війни. «Навпаки, мені здається, що такою зневагою до них є якраз різного роду політичні шабаші, свідками яких вони є кожного 9 травня в Україні», - додав В’ятрович.

Крім того, він висловив думку, що військові паради потрібно проводити лише на День незалежності.