Новий правопис замінить редакцію від 1992 року

22 травня Кабмін схвалив Український правопис у новій редакції, розробленій Українською національною комісією з питань правопису.

Текст нового правопису оприлюднив РБК-Україна.

Читайте такожМіносвіти хоче продовжити термін обговорення нового правопису

Відео дня

У постанові зазначається, що рішення ухвалено з метою забезпечення конституційних положень про державний статус української мови та уніфікації вживання правописних норм.

Крім того, уряд визнав таким, що втратив чинність, пункт 1 постанови Кабінету міністрів України від 8 червня 1992 року № 309 "Питання українського правопису".

Раніше парламент України ухвалив законопроект про українську мову. Рішення підтримали 278 народних депутатів. Очікується, що після підписання документу президентом буде створено Інститут уповноваженого із захисту державної мови. Відповідальність за порушення норм закону також передбачена. Втім автори документи запевняють, що всі страшилки про мовний закон, - це неправда. За ґрати нікого не саджатимуть, штрафи відклали на три роки. Передбачили безкоштовні курси української для дорослих. Найбільш пильним око закону про мову буде до посадовців та публічної сфери. 

Щойно ухвалений закон відразу заблокували представники опозиції постановою про порушення регламенту. Це незначна та тимчасова перепона, але, якщо у парламенті не встигнуть проголосувати проти неї, закон про мову може потрапити на підпис вже до наступного президента. Він, до речі, вже пообіцяв переглянути ухвалений закон про українську мову на дотримання Конституції та відповідності інтересів усіх громадян України.