Російські силовики затримали вісьмох кримських татар / фото: facebook.com/crimeansolidarity

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова звернулася до своєї російської колеги Тетяни Москалькової з проханням сприяти забезпеченню прав затриманих у понеділок, 10 червня, кримських татар та надати інформацію про місце їх утримання.

Про це вона повідомила у Facebook.

«Кримський півострів сколихнула чергова хвиля обшуків. Вже традиційно зранку до будинків кримських татар вдерлися представники так званих правоохоронних структур окупаційної влади. Після обшуків було затримано громадян України. Сьогодні у Сімферополі «суди» обиратимуть їм міру запобіжного заходу», - зазначила вона.

Відео дня

Читайте такожОкупанти в Криму обирають запобіжний захід затриманим раніше кримським татарам

Крім того, за словами Денісової, у дружини одного із затриманих після пережитого стресу на сьомому місяці вагітності розпочалися передчасні пологи, і це може вкрай негативно вплинути на її здоров'я та здоров’я дитини.

"Я невідкладно звернулася до Уповноваженого з прав людини у РФ Тетяни Москалькової сприяти забезпеченню прав затриманих та надати мені інформацію про місце утримання громадян України", - підкреслила омбудсмен.

Як повідомляв УНІАН, вночі 10 червня по дорозі до Ростова-на-Дону на судове засідання в одній зі «справ «Хізб ут-Тахрір» було затримано Енвера Омерова. Після цього в будинку його сина Різи, а також низки активістів і родичів фігурантів «справ «Хізб ут Тахрір» провели обшуки у домівках кримських татар в Алуштинському, Білогірському й Сімферопольському районах, під час яких затримали ще сімох чоловіків.

Після окупації Криму Росією на півострові почастішали масові обшуки у незалежних журналістів, громадських активістів, активістів кримськотатарського національного руху, членів Меджлісу, а також кримських мусульман, підозрюваних у зв'язках з міжнародною ісламською політичною організацією «Хізб ут-Тахрір».

Представники «Хізб ут-Тахрір» називають своєю місією об'єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і заявляють, що зазнають несправедливого переслідування в Росії. Верховний суд Росії заборонив «Хізб ут-Тахрір» у 2003 році, внісши до списку 15 об'єднань, названих «терористичними». Цю заборону Москва поширює і на територію Криму.

В Україні діяльність «Хізб ут-Тахрір» не заборонена.