Слідчі ДБР провели обшуки у податківців Волині / фото: ДБР

Слідчі Державного бюро розслідувань у рамках розслідування щодо масштабної протиправної схеми формування податкового кредиту з ПДВ проводять обшуки у приміщенні Головного управління Державної фіскальної служби у Волинській області та місцях проживання його службових осіб.

Про це йдеться в повідомленні ДБР.

Читайте такожДБР затримало службовця Нацгвардії, який торгував зброєю

Відео дня

"Згадана схема діяла таким чином: після розмитнення транспортних засобів юридичні особи (імпортери) виписували документи на їх реалізацію кінцевому реальному споживачу (здебільшого фізичній особі). Згодом здійснювався повторний продаж автомобіля за підробленими документами. Ці фінансові операції були "транзитними", тобто проводились з метою подальшого продажу імпортного ПДВ підприємствам реального сектору економіки. Як наслідок, підприємства-покупці безпідставно отримували суми податкового кредиту і ухилялися від сплати податків", - повідомили в ДБР.

За попередніми підрахунками, діяльність такої транзитно-конвертаційної групи завдала збитків державі на 190 мільйонів гривень.

"Наразі відомо, що "тіньовий ринок" діяв за сприяння та безпосередньої участі службових осіб Головного управління Державної фіскальної служби у Волинській області. Наразі слідчі ДБР проводять 14 санкціонованих обшуків у приміщенні територіального органу ДФС, місцях проживання його службових осіб. Також обшуки проводяться за адресами діяльності конвертаційних груп, у ході яких документується причетність фігурантів справи до протиправної схеми", - йдеться в повідомленні.

Процесуальне керівництво здійснює Генеральна прокуратура України, оперативний супровід – Департамент захисту економіки Нацполіції.

Кримінальне провадження зареєстроване за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених: ч. 3 ст. 212 (ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів); ч. 1 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів); ч. 4 ст. 358 (використання завідомо підробленого документа); ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки; ч. 2 ст. 366 (службове підроблення, яке спричинило тяжкі наслідки) Кримінального кодексу України.