Чотирилапа улюблениця військовополонених моряків з захопленого росіянами буксиру "Яни Капу" собака Джессі, нещодавно визволена з російського полону, вже повернулася до України і майже звикла до родини одного з військовополонених.

Як йдеться в сюжеті ТСН, вже майже тиждень Джессі живе на Херсонщині разом з батьками полоненого механіка буксира "Яни Капу" Сергія Чуліби. Собака залюбки їсть борщ та не дуже любить котів. Під час візиту журналістів її прив'язують, адже до нових людей вона досі ставиться з пересторогою. 

Читайте такожРосію очікують жорсткі санкції, якщо вона не звільнить українських моряків - адвокат

В листопаді минулого року Джессі разом з хлопцями перебувала на українському буксирі "Яни Капу" в момент атаки росіян біля Керченської протоки. Її долею переймалася уся команда корабля.

Моряки "Яни Капу" взяли до себе Джессі одразу після народження. Під час атаки росіян у Чорному морі собаці був лише місяць. Коли хлопців узяли у полон, мала тиждень без їжі жила на захопленому буксирі. Потім її забрали російські прикордонники. На прохання військовополонених моряків шукати Джессі в окупованому Криму почали адвокати і журналісти. Знайшли за чотири місяці. Стільки ж часу знадобилося, щоб забрати песика.

Загалом собака перебувала в полоні на території окупаційної митниці вісім місяців. Увесь цей час вона сиділа на ланцюгу, тож коли вона нарешті потрапила до українських журналістів та поки очікувала на документи з щепленнями, тварина себе не стримувала і насолоджувалася свободою на повну - відривала шпалери, пластик та робила іншу шкоду.

Виїжджала Джессі з окупованого півострову не під своїм ім'ям - про всяк випадок. І теж не без пригод. Приїхала до нової родини Джессі дуже голодна, і на місці вже з'ясувалося, що найбільше їй смакує борщ. Тепер родина Чуліби чекає на борщ свого сина та інших 23 хлопців з команди буксира "Яни Капу".

Як повідомляв УНІАН, зранку 25 листопада 2018 року українські кораблі та рейдовий буксир планово вийшли з порту Одеси до порту Маріуполя. Під час цього завдання російське судно протаранило український буксир та пошкодило його.

При виході з Керченської протоки російські судна обстріляли та захопили українські кораблі біля Керченської протоки. Загалом на трьох суднах були 24 українських військових, двоє з них службовці СБУ. Троє з них дістали поранення. В низці регіонів України оголосили воєнний стан.

Усіх українців звинуватили у незаконному перетині кордону Російської Федерації в Чорному морі. 29 листопада 2018-го їх вивезли до СІЗО Москви.