Україні повернули собаку Джессі, яку захопили разом із суднами у Керченській протоці / фото facebook.com/oleksandra2501

Собаку Джессі, яка перебувала на буксирі «Яни Капу» під час захоплення українських кораблів Федеральною службою безпеки Росії у листопаді 2018 року, віддали родині українського моряка Сергія Чуліби. Зараз вона знаходиться в Херсонській області.

Про звільнення 25-ї членкині команди «Яни Капу» розповіли на своїх сторінках у Facebook журналістка Олександра Єфименко та адвокатка Анастасія Георгіївська.

На момент захоплення українських моряків, Джессі було три місяці.

Відео дня

«Весела і смілива малявка. Тяпнула за ногу (російського - ред.)прикордонника (він сам розповідав!) Їй всього 1 рік тільки виповнився. Довгого і щасливого життя малявка», — йдеться у дописі Анастасії Георгіївської.

За словами адвокатки Анастасії Саморукової, після арешту українських моряків собаку забрали співробітники прикордонної служби ФСБ Росії у Керчі, передає Крим.Реалії.

«Власне, переговори про те, як нам краще повернути собаку, тривали близько чотирьох місяців. У підсумку мій підзахисний Володимир Терещенко написав заяву на ім'я слідчого, в якому він просив віддати його собаку Джессі своєму адвокату, тобто мені. Слідчий відповів, що не заперечує. Після отримання необхідних документів ми приїхали до Керчі і, власне, нам віддали собаку», — пояснила Саморукова.

Координатор групи адвокатів українських моряків, Микола Полозов розповів, що собака знаходилася на території прикордонної служби вісім місяців.

Читайте такожОмбудсмен заявила про досягнуті домовленості про повернення захоплених РФ українських моряків

«Вона там була на ланцюзі, не сказати, що до неї там погано ставилися, немає. Її там годували, але вона все одно була в таких напіввуличних умовах. Так вийшло, що потрапила вона до них зовсім маленькою, їй було три або чотири місяці. Я коли дізнався про неї, ще, пам'ятаю, сказав, що врятуємо собачку – врятуємо і моряків», — розповів Полозов.

Як повідомляв УНІАН, зранку 25 листопада 2018 року українські кораблі та рейдовий буксир планово вийшли з порту Одеси до порту Маріуполя. Під час цього завдання російське судно протаранило український буксир та пошкодило його.

При виході з Керченської протоки російські судна обстріляли та захопили українські кораблі біля Керченської протоки. Загалом на трьох суднах були 24 українських військових, двоє з них службовці СБУ. Троє з них дістали поранення. В низці регіонів України оголосили воєнний стан.

Усіх українців звинуватили у незаконному перетині кордону Російської Федерації в Чорному морі. 29 листопада 2018-го їхвивезли до СІЗО Москви.