фото npu.gov.ua

Троє з дев’яти затриманих у Києві за контрабанду кокаїну учасників міжнародного злочинного угруповання вийшли на волю.

Про це заявив перший заступник голови Національної поліції України В’ячеслав Аброськін на зустрічі з аташе Варшавського офісу Адміністрації по боротьбі з незаконним обігом наркотиків (DEA) Міністерства юстиції США Джейсоном Шумахером та спеціальним агентом DEA Робертом Нортоном, повідомили у Департаменті комунікації Нацполіції.

Аброськін нагадав, що усім дев’ятьом затриманим суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з правом внесення застави, розмір якої коливався від 3 до 100 млн гривень.

Відео дня

Він повідомив, що двоє підозрюваних, серед яких і організатор, внесли застави, у подальшому суд змінив їм запобіжний захід на домашній арешт в нічний час доби без застосування електронних засобів контролю. Крім того, підозрюваним змінено розмір застави – до 500 тисяч гривень.

Ще одному фігуранту справи, додав Аброськін, суд змінив розмір застави з 3 мільйонів гривень до 570 тисяч гривень. Застосування електронного засобу контролю стосовно нього теж не передбачено. Цей підозрюваний також сплатив заставу.

Читайте такожУ порту Одеської області ліквідовано канал контрабанди кокаїну на мільйон доларів

Таким чином, наголосив Аброськін, з-під варти вийшли три фігуранти справи.

Ще одному підозрюваному суд змінив розмір застави з 26 до 3 мільйонів.

Аброськін зауважив, що серед затриманих зловмисників є громадянин України, який перебував на свободі, хоч і фігурує у кримінальному провадженні за фактом умисного вбивства. Крім того, були затримані громадяни Російської Федерації, Великої Британії та підданий Королівства Нідерланди. Зокрема, громадянин РФ перебуває у міжнародному розшуку за вчинення наркозлочинів. Громадянин Великої Британії, за інформацією правоохоронних органів цієї країни, 14 разів притягався до відповідальності за вчинення 28 кримінальних правопорушень, серед яких – злочини проти власності, громадського порядку, а також наркозлочини. Громадянин Нідерландів притягувався на батьківщині до відповідальності за контрабанду 800 кг кокаїну.

У цьому зв’язку Аброськін попередив американських партнерів про можливі ризики, пов’язані з виїздом цих осіб за межі країни.

У свою чергу Шумахер висловив стурбованість такою ситуацією. «В рамках цього розслідування ми бачимо декілька елементів, які проживають не лише в Україні, а й за її кордонами. Можу Вас запевнити, що DEA дуже уважно слідкує за ходом розслідування цієї справи», – зазначив він.

Як повідомляв УНІАН, 2 липня голова Національної поліції Сергій Князєв поінформував, що правоохоронці у Києві вилучили 400 кг кокаїну, що потрапив в Україну з країн Латинської Америки, на загальну суму близько 60 млн доларів США.

Князєв додав, що 19 червня правоохоронці затримали трьох громадян України, причетних до транспортування наркотиків, пізніше були затримані громадяни Нідерландів та Великої Британії. Співорганізатором злочинної схеми є громадянин Росії. До міжнародного синдикату також мають відношення громадяни Туреччини.

Правоохоронці встановили, що учасники міжнародного злочинного угрупування здійснювали контрабанду кокаїну з країн Латинської Америки до Західної Європи. Також було виявлено потужний канал постачання кокаїну з Колумбії в Україну.