На суді у справі Крисіна оприлюднили покази одного з підозрюваних / фото УНІАН

Юрій Крисін особисто виплачував кошти "тітушкам" за побиття людей під час Майдану.

Як передає кореспондент УНІАН, про це йшлося під час сьогоднішнього засідання Дарницького районного суду Києва, на якому продовжилось дослідження письмових доказів сторони обвинувачення, зокрема протоколів слідчих експериментів по епізоду нападу і вбивства журналіста В’ячеслава Веремія на розі вулиць Велика Житомирська і Володимирська у центрі Києва 18 лютого 2014 року.

Читайте такожВинні у побитті сотень журналістів у часи Євромайдану досі не покарані – НСЖУ

Відео дня

Також на засіданні були оприлюднені покази одного з "тітушок" про отримання від Крисіна грошової винагороди "тітушками", залученими до переслідування активістів Майдану.

Як заявила після засідання суду прокурор Юлія Малашич, слідчий експеримент, який проводився з одним із підозрюваних, чітко показав, що нібито алібі Крисіна, який у той період перебував за межами України, насправді його не рятує. "Незважаючи на обставину, на яку вказує Крисін, що він у лютому 2014 року перебував за кордоном на відпочинку, покази чітко показують ієрархічність злочинної структури, зокрема, що безпосередньо керували на місці злочинними діями довірені особи Крисіна - Сергій Чемес, Павло Бялай та інші особи. Сьогодні вчергове було підтверджено, що виплату коштів здійснював особисто обвинувачуваний Крисін, що нівелює позицію захисту, що він не причетний до перешкоджання масовим зібранням, викраданням та катуванням людей", - сказала прокурор.

Також Малашич наголосила, що покази свідків по епізоду з нападом на Веремія свідчать про причетність Крисіна до цього злочину, за який він уже отримав покарання і наразі його відбуває.

У зв’язку з цим вона наголосила, що позиція Крисіна та його захисників, які вважають вирок несправедливим, оскільки він нібито розкаявся, не витримує критики, оскільки в даному судовому засіданні, де також вивчається епізод нападу на Веремія, Крисін відкидає свою причетність до цього злочину. "Звертаю увагу, що Крисін у Шевченківському райсуді та в Апеляційному і навіть у Верховному суді у касаційній скарзі наголошує, що він щиро розкаявся у діях на вулиці Великій Житомирській. Але у Дарницькому суді Крисін заперечує свою причетність до цих подій, про що заявив сам. Тобто, в одному суді він нібито кається, а в іншому - категорично говорить про свою невинуватість", - наголосила Малашич.

Як повідомляв УНІАН, Дарницький райсуд Києва розглядає справу проти Крисіна за епізодом щодо протидії Євромайдану та катування.

За даними слідчих, у січні 2014 року біля станції метро "Петрівка" "тітушки" викрали Владислава Іваненка, вивезли в лісосмугу у свій наметовий табір біля станції метро "Бориспільська" і катували, вимагаючи під відеозапис надати певну інформацію. Крисіну інкримінується залучення осіб до охорони табору "тітушок" та надання вказівок про вчинення протиправних дій стосовно потерпілого Іваненка.

У цій справі фігурував інший обвинувачений - Чемес. У вересні 2018 року Дарницький райсуд Києва затвердив угоду про визнання Чемесом провини і призначив йому покарання у вигляді трьох років і трьох місяців позбавлення волі.

В іншій справі - про вбивство журналіста Веремія - 22 грудня 2017 року Шевченківський райсуд Києва засудив Крисіна до 4 років позбавлення волі з відтермінуванням покарання на 2 роки. Крисіна обвинувачували у нападі разом з іншими особами на Веремія.

13 червня 2018 року Апеляційний суд Києва змінив вирок суду першої інстанції та призначив Крисіну нове покарання - 5 років реального позбавлення волі. Крисін визнав свою провину, але заявив, що до вбивства Веремія не причетний.

На початку жовтня 2018 року Крисіна етапували до Торецької виправної колонії № 2 для відбування покарання у справі про вбивство Веремія.

31 липня Дарницький райсуд Києва відмовив у переведені Крисіна до слідчого ізолятора СБУ в Києві.